Viktor Orban face din nou jocul Kremlinului. Se opune sancţiunilor propuse de UE

Premierul Ungariei, Viktor Orban
Premierul Ungariei, Viktor Orban (Attila Kisbenedek/AFP/Getty Images)

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat că Budapesta nu este în măsură să fie de acord cu noile sancţiuni propuse de UE, inclusiv cu un embargo petrolier asupra Rusiei, relatează The Guardian.

Într-o scrisoare adresată preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, Orban a declarat că este "puţin probabil" să fie găsită o soluţie până la summitul liderilor UE de săptămâna viitoare şi că liderii nu ar trebui să discute această problemă în cadrul reuniunii.

Scrisoarea menţionează următoarele:

"Având în vedere gravitatea problemelor rămase deschise, este foarte puţin probabil ca o soluţie cuprinzătoare să poată fi găsită înainte de reuniunea specială a Consiliului European din 30-31 mai."

Orban s-a declarat "convins" că discutarea pachetului de sancţiuni "în absenţa unui consens ar fi contraproductivă", adăugând că aceasta nu ar face decât să evidenţieze diviziunile interne fără a oferi o şansă realistă de a le rezolva.

Ungaria se bazează pe petrolul rusesc de la o singură conductă, iar liderul său a susţinut că un embargo ar devasta economia ţării. UE a oferit Budapestei, precum şi Slovaciei şi Republicii Cehe, scutiri îndelungate de la impunerea embargoului.

În ciuda acestui fapt, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că este doar "o chestiune de săptămâni" pentru ca UE să ajungă la un acord asupra unui embargo asupra petrolului rusesc.

Vorbind pentru CNN, ea a precizat:

"Lucrăm din greu la asta chiar acum, este o chestiune de săptămâni, dar trebuie să găsim cu adevărat o soluţie pentru nevoile de investiţii.

Prin urmare, acest lucru este important, trebuie să o adaptăm în aşa fel încât să nu ajungem în situaţia în care Putin să poată lua petrolul. Că el nu ni-l vinde nouă şi [apoi] îl vinde la un preţ mai mare pe piaţa mondială."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe