Vietnam surprinde prin peisajele fascinante şi patrimoniul cultural (video)

Complexul de monumente Hue, Vietnam
Complexul de monumente Hue, Vietnam (Youtube.com)

Insulele şi plajele minunate, peisajele spectaculoase, oraşele cu trecut imperial şi colonial din Vietnam şi o gastronomie delicioasă deja recunoscută, sunt tot mai căutate în ultimii ani.

Cultura vietnameză este una dintre cele mai vechi din Asia de Sud-Est, ce a fost puternic influenţată de cultura chineză. Unele elemente considerate caracteristice culturii vietnameze includ venerarea strămoşilor, respectul pentru valorile comunităţii şi pentru familie, meşteşugurile, munca manuală şi devotamentul pentru studiu. Printre simbolurile importante prezente în cultura Vietnamului se numără dragonii, broaştele ţestoase, florile de lotus şi bambusul. Moştenirea Vietnamului este fabuloasă şi multe aşezăminte, locuri naturale, oraşe şi monumente fac parte din Patrimoniul UNESCO.

Vă prezentăm câteva locuri fascinanante :

Oraşul Hoi An, Vietnam
Oraşul Hoi An, Vietnam (Youtube.com)

Oraşul Hoi An

Situat pe coasta Mării Chinei de Sud, Hoi An este un oraş - port vechi, cu o istorie de peste 2000 de ani, în care ies în evidenţă străzile înguste şi colorate, flancate de case în stil colonial. Acesta a rezistat numeroaselor războaie şi ca urmare a invaziei şi influenţei altor culturi precum cea arabă, franceză şi japoneză, Hoi An deţine un centru istoric demn de menţionat. Case vechi cu grinzi de lemn şi uşi sculptate, au fost majoritatea transformate în magazine, ateliere artizanele, restaurante şi cafenele.

Majoritatea clădirilor sunt galbene, un templu roz sau o casă albastră sau roşie mai rup monotonia, dar galbenul este omniprezent. Întâlnim felinare de hârtie multicolore peste tot, pe gard, la intrările în case, pe stâlpi, fiind cunoscut celebrul Festival al felinarelor. Toate acestea au determinat ca acest frumos şi diferit oraş să intre în Patrimoniul UNESCO.

Primii europeni care au ajuns aici au fost navigatorii portughezi în secolul al XVI-lea care au explorat zona de coastă, urmaţi de chinezi, japonezi, olandezi, englezi şi francezi; sosirea francezilor a dus la crearea primei comunităţi creştine. Fiind considerat unul dintre cele mai importante oraşe din Asia de sud-est între secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea, oraşul Hoi An a fost un centru de schimburi culturale între Europa şi Orient. Denumirea de Hoi An - în traducere „loc de întâlnire liniştit” - datează din acea vreme. Secolul al XIX-lea a fost marcat de multe conflicte politice locale.

Complexul de monumente Hue
Complexul de monumente Hue (Youtube.com)

Complexul de monumente Hue

Oraşul Hue a fost construit pentru a deveni capitala dinastiei Nguyen - stăpâni feudali care au dominat sudul Vietnamului până în secolul al XIX-lea. Acest oraş fortificat îşi păstrează minunatele monumente, printre care se remarcă: zidul lui Hoang Thanh, Palatul Regal al dinastiei Nguyen, pagoda Thien Mu, oraşul interzis Tu Tu Thanh, Turnul Drapelului Ky Dai şi poarta principală, numită Ngo Mon. În plus, în oraş se află mai multe palate şi mausolee, precum şi temple antice budiste. Aici a fost capitala Imperiului Vitnamez. Tot acest complex de monumente a fost recunoscut ca valoare culturală şi face parte din Patrimoniul UNESCO.

Complexul peisagistic Trang An
Complexul peisagistic Trang An (Youtube.com)

Complexul peisagistic Trang An

Situată în nordul ţării, la doar 100 km de Hanoi, provincia Ninh Binh este bine cunoscută (în special de către localnici) datorită complexului peisagistic Trang An, care a fost inclus în patrimoniul UNESCO pentru combinaţia sa unică de valoare culturală şi naturală.

Un tur cu barca prin Trang An dezvăluie privelişti surprinzătoare. Peisajele carstice par picturi care încântă ochiul, iar liniştea apei este o relaxare pentru minte şi suflet. Acest loc uimitor, cu văi, munţi şi lacuri, se întinde pe o suprafaţă de peste 10.000 de hectare. Situat pe ţărmul sudic al Deltei Râului Roşu, ascunde ruine arheologice de până la 30.000 de ani vechime.

Pentru iubitorii de natură, zona oferă nu numai peisaje uimitoare, ci şi peste 800 de specii de faună şi floră tipice regiunii. În plus, există temple şi pagode, precum şi sate mici amenajate în vale. Este unul dintre cele mai vizitate locuri din Vietnam în cadrul turismului internaţional.

Sanctuarul Fiului meu, Vietnam
Sanctuarul Fiului meu, Vietnam (Youtube.com)

Sanctuarul Fiului Meu

Sanctuarul Fiului Meu - centrul religios al fostului Regat Champa -, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, este situat într-o superbă vale luxuriantă, numită şi Valea Regilor, unde există zeci de turnuri şi temple datând din secolul al XIII-lea. Toate acestea au fost descoperite de arheologul francez Camille Paris, la sfârşitul secolului al XIX-lea, dar ulterior au fost distruse de bombele americane. În cel mai mare sanctuar al vechiului Regat Champa se află ruinele a peste 70 de lucrări de arhitectură (temple), construite din cărămidă fără a se folosi mortar, iar pereţii sunt splendid împodobiţi cu sculpturi înfăţişând zei, animale, scene de luptă şi rugăciune. Acesta este singurul exemplu al acestei civilizaţii. Zona a fost de multe ori jefuită, iar elemente furate pot fi văzute la Muzeul Luvru sau Muzeul Britanic. Setul de temple abandonate şi dedicate zeului Shiva se armonizează cu peisajul sălbatic şi natural, care domină această regiune.

Cetatea imperială Thang Long, Vietnam
Cetatea imperială Thang Long, Vietnam (Youtube.com)

Cetatea imperială Thang Long

Această cetate ce datează din secolul al XI-lea s-a ridicat pe rămăşiţele unei vechi cetăţi chinezeşti şi a fost sediul puterii politice până în 1810, când capitala a fost mutată la Hue. Istoria ei este caracterizată de interacţiunea continuă dintre vietnamezi şi diferitele dinastii chineze, cu tradiţii confucianiste şi taoiste, şi de asemenea de interacţiunea cu Regatul Champa din sud, marcat de tradiţii budiste. Cultura budistă, răspândită în timpul dinastiilor Ly şi Tran, a jucat un rol important în dezvoltarea instituţiilor şi a vieţii sociale şi religioase. În special în secolul al XV-lea s-a dezvoltat rapid, ajungând cel mai important port din Asia de Sud-Est.

Multe dintre structurile oraşului imperial au fost afectate de ocupaţii şi războaie, sau chiar au fost distruse în secolul al XX-lea. Situate în centrul capitalei Hanoi, multe dintre aceste structuri au fost aduse la lumină de către arheologi, unele dintre ele fiind în stare bună, în special în centrul vechii cetăţii. Acestea sunt foarte apreciate din punct de vedere cultural şi fac parte din Patrimoniul UNESCO.

Golful Ha Long, Vietnam
Golful Ha Long, Vietnam (Youtube.com)

Golful Ha-Long

La sud de Hanoi se află Ha-Long, cunoscut şi sub numele de golful dragonilor - aparţine de Golful Tonkin -, unde există peste 3000 de insule din monolit de calcar şi zeci de peşteri accesibile foarte uşor. Majoritatea insulelor sunt nelocuite, natura este într-o stare sălbatică, nefiind afectate de intervenţia şi prezenţa omului. Numeroase insule au forma unor coloane care se ridică abrupt din mare, cu înălţimi de 50-100 de metri, iar unele dintre ele au interiorul gol şi exteriorul acoperit cu vegetaţie deasă. În apele golfului se găsesc peste 200 de specii de animale şi 450 de tipuri de moluşte. Golful are aproximativ 1.600 de locuitori, ce trăiesc în patru sate pescăreşti, unde îşi câştigă existenţa pescuind sau din turism.

Golful Ha Long este cunoscut europenilor încă din secolul al XIX-lea, când coloniştii francezi au descoperit zona. Exploratorii francezi au numit cea mai mare peşteră pe măsura frumuseţii ei: La Grotte des Merveilles (Peştera minunilor). Din 1994 Ha-Long este înscris pe lista Patrimoniului UNESCO.

Peşteră în Golful Ha Long, Vietnam
Peşteră în Golful Ha Long, Vietnam (Youtube.com)

Legenda spune că în vremurile din vechime, regele Vietnamului a cerut ajutorul zeilor ca să câştige o bătălie cu o armată invadatoare chineză. Zeii văzând suferinţa oamenilor, au trimis o familie de dragoni, care au lăsat în urmă munţi cu jad şi pietre preţioase. Locul în care se spune că dragonii au coborât din ceruri a fost numit Ha Long şi este unul dintre cele mai frumoase din întreaga Asie.

Parcul Naţional Phong Nha-Ke Bang, Vietnam
Parcul Naţional Phong Nha-Ke Bang, Vietnam (Youtube.com)

Parcul Naţional Phong Nha-Ke Bang

Formaţiunile carstice (munţii) acestui parc naţional, cu o suprafaţă de 857,54 Km, sunt dintre cele mai vechi din Asia. Sunt originare din paleozoic, prezentând un peisaj unic - munţi, râuri subterane, situri istorice, peşteri extinse şi junglă nealterată. În plus, în parc există cea mai mare peşteră din lume: peştera Hang Son Doong. Aceasta are o lungime de 65 de kilometri şi este formată dintr-un complex de 300 de peşteri, fiind descoperită la începutul anilor 1990, dar confirmată ca cea mai mare peşteră de pe planetă abia în 2009.

Peştera Hang Son Doong, Vietnam
Peştera Hang Son Doong, Vietnam (Youtube.com)

Parcul Naţional Phong Nha-Ke Bang se află în Son Trach, la aproximativ 50 km de Dong Hoi, în regiunea nord-centrală a Vietnamului şi a fost înregistrat în Patrimoniul UNESCO în 2003. Autobuzele locale regulate leagă cele două oraşe. Accesul la parc este bine controlat, deoarece sunt încă munţi neexploraţi, iar în mod oficial nu se permite accesul fără un operator de turism licenţiat.

Cetatea dinastiei Ho, Vietnam
Cetatea dinastiei Ho, Vietnam (Youtube.com)

Cetatea dinastiei Ho

Cetatea este situată în Tay Giai, districtul Vinh Loc, în provincia Thanh Hoa. Construcţia s-a realizat în timpul dinastiei Ho (1400-1407) în conformitate cu principiile feng shui, ce demonstrează înflorirea neo - confucianismului. La sfârşitul secolului al XIV-lea şi în primii ani ai secolului al XV-lea, cetatea dinastiei Ho a fost capitala Vietnamului: centrul politic, economic şi cultural al regiunii, perioadă în care s-au făcut inovaţii notabile, precum reforma sistemului de examinare, construcţia mai multor şcoli, scrierea nominală şi emiterea de bancnote.

Cetatea este dreptunghiulară, existând patru uşi conform punctelor cardinale, dar este grav deteriorată cu excepţia zidurilor şi a intrărilor. Clădirile care se păstrează, în ciuda bombardamentelor din timpul războiului dintre Statele Unite şi Vietnam, sunt un exemplu de arhitectură imperială folosită în secolul al XIV-lea.

Pe 27 iunie 2011 Comitetul UNESCO a recunoscut Cetatea Ho din provincia Thanh Hoa ca făcând parte din patrimoniul mondial. Acest lucru a creat o mare bucurie poporului vietnamez, fiind o recunoaştere a marilor valori culturale şi istorice moştenite de la generaţiile anterioare.

Această ţară nu numai că are peisaje fascinante, dar are de asemenea o cultură şi o gastronomie distincte care, cu siguranţă, au darul de a-i surprinde şi încânta pe cei ce pornesc în călătorie spre aceste meleaguri.