VIDEO. Pe urmele "Iepurelui Alb". Sondă privată japoneză a fost lansată spre Lună
alte articole
O firmă japoneză a lansat prima misiune a ţării pentru a plasa o sondă spaţială pe lună. Modulul care ar urma să devină prima sondă spaţială privată din lume urmează să aterizeze pe partea vizibilă a Lunii în aprilie 2023.
Lansarea a avut loc la Cape Canaveral, în statul american Florida, iar la bordul navei au fost transportate diverse componente din Canada, Emiratele Arabe Unite şi NASA.
Misiunea Hakuto-R ("Iepurele Alb" în japoneză ) a companiei Ispace este aşteptată să aterizeze pe Lună în aprilie 2023.
Este pentru prima dată când o companie privată va trimite o misiune pe Lună, marcând în acelaşi timp o premieră pentru călătoriile spaţiale japoneze.
"Prima noastră misiune va pune bazele pentru a debloca potenţialul Lunii şi pentru a o transforma într-un sistem economic robust şi dinamic", a declarat directorul general al startup-ului, Takeshi Hakamada, într-un comunicat.
Compania a fost unul dintre cei cinci finalişti în competiţia internaţională a Google Lunar XPrize pentru a realiza o aterizare pe Lună până în 2018, care s-a încheiat fără un câştigător.
Nava va avea o călătorie mai lungă spre Lună decât alte misiuni, deoarece încearcă o alternativă cu consum redus de energie. NASA a ajuns pe Lună în doar cinci zile cu un zbor de testare luna trecută.
Sonda spaţială are dimensiunea de doar 2 pe 2,5 metri şi transportă diverse dispozitive proiectate la nivel internaţional, inclusiv un rover de 10 kilograme construit de Emiratele Arabe Unite, care urmează lansării cu succes a sondei marţiene a ţării în 2020.
De asemenea, la bord se află un mic robot de la Agenţia Spaţială Japoneză, o baterie cu semiconductori de la o companie japoneză, un computer de zbor de la o companie din Canada şi un laser-prototip de la NASA.
Pe urmele "Iepurelui Alb"
Aterizarea misiunii Hakuto este programată să coincidă cu anul japonez al iepurelui. Potrivit folclorului, se crede că un iepure alb trăieşte şi pe Lună.
Deşi Ispace a devenit prima entitate privată care a lansat o misiune de aselenizare, din cauza duratei zborului său, este posibil ca alte încercări programate să fie lansate la începutul anului viitor să ajungă de fapt primele pe Lună.
De remarcat sunt lander-urile (navă spaţială) construite de Astrobotic Technology din Pittsburgh şi Intuitive Machines din Houston.
O încercare a organizaţiei israeliene non-profit SpaceIL de a ajunge pe Lună în 2019, în cadrul competiţiei Google, s-a încheiat cu un eşec, după ce nava spaţială Beresheet s-a prăbuşit pe Lună în timpul aselenizării.
SUA, Rusia şi China sunt singurele ţări care au realizat vreodată aşa-numitele "aterizări uşoare" pe Lună, SUA fiind singura ţară care a reuşit să aducă oameni pe Lună.