Vestul vrea să rupă axa Rusia-China, Putin ascultă doar de bani

USD
USD (http://www.free-picture.net)
Ioana Florea
03.04.2014

China reprezintă un obstacol major în calea impunerii restricţiilor economice Rusiei de către ţările vestice. Conform descrierilor lui Xi Jinping, până acum China a fost un “leu care dormea”, iar astăzi “leul s-a trezit”, şi odată cu prima vizită a liderului chinez în Europa, după rapoartele Wall Street Journal, liderii vestici speră să conteze pe sprijinul acestuia în criza din Ucraina. Totuşi, diplomaţii recunosc faptul că relaţia Chinei cu Rusia este una solidă, idee evidenţiată de investirea recentă a 10 miliarde de dolari în Fondul Direct de Investiţii al Rusiei, fond garantat de stat şi condus de un fost bancher, Goldman Sachs. Banii îşi spun cuvântul din nou, iar China va păstra, probabil, calea de mijloc.

Conducătorii SUA şi ai ţărilor europene încearcă să-l atragă pe Xi de cealaltă parte, conform Wall Street Journal:

Liderii europeni încearcă să profite de vizita inaugurală în Europa a preşedintelui chinez Xi Jinping pentru a obţine sprijinul acestuia în criza din Ucraina, dar până în prezent, liderul chinez nu dă semne care să indice că iniţiativa acestora ar avea succes în a divide China de partenerul ei strategic, Rusia.

“Joi, într-o notă oficială ce comemorează cea de-a 50-a aniversare a legăturilor diplomatice cu Franţa, dl. Xi şi-a exprimat vederile asupra politicii externe prin declaraţii mari, citând avertismentul lui Napoleon Bonaparte: China este “un leu care doarme” şi care va zgudui lumea dacă se trezeşte.

‘Astăzi leul s-a trezit şi este paşnic, agreabil şi civilizat’, a afirmat Xi Jinping.

Încă de la început, criza ucraineană a apăsat greu asupra vizitei preşedintelui chinez”.

“Politicienii europeni au căutat să prezinte decizia Chinei de a se abţine de la a vota în cadrul Consiliului de Securitate al O.N.U. pentru condamnarea referendum-ului în sprijinul facilitării desprinderii Crimeei din Ucraina şi alipirii acesteia la Rusia, ca pe o victorie diplomatică”

Aceasta nu este decât praf în ochi, pentru că ştiu şi ei că Xi nu va susţine ceva în pofida Rusiei.

Wall Street Journal mai nota:

În particular, diplomaţii europeni recunosc faptul că relaţia Chinei cu Rusia rămâne solidă. China s-a alăturat adesea Rusiei în a vota, prin veto, contra hotărârilor Consiliului de Securitate pe teme precum războiul civil din Siria. În plus, abţinerea Beijing-ului de a vota asupra Crimeei constituie mai puţin o îndepărtare de Moscova şi mai mult o poziţie constantă a Beijing-ului de a respinge orice amestec al ţărilor străine în propriile afaceri interne, a declarat un diplomat francez.

“Dl. Xi merge pe o sârmă subţire, cântărind parteneriatul cu Rusia şi legăturile economice în creştere cu vestul”.

“China va încerca să ia o cale de mijloc" în problema Ucrainei, a afirmat Gudrun Wacker, specialistul pe Asia al Institutului German pe Afaceri Internaţionale şi de Securitate de la Berlin. "Discuţia va fi despre ce trebuie să se întâmple pentru a fi siguri că Rusia nu va deveni un obstacol în calea acestor negocieri”.

În timp ce vizita de 3 zile în Germania nu pare să producă progrese diplomatice, ar putea totuşi să întărească legăturile economice.

Conform Financial Times, jocul se învârte tot în jurul banilor, iar China nu se dă înapoi deloc de la a investi în Rusia, ci dimpotrivă:

Fondurile garantate de stat, de 10 miliarde, ale Rusiei sunt susţinute şi din banii fondurilor suverane ale Chinei şi Estului Mijlociu, în încercarea acesteia de a demonstra că poate atrage capital străin în ţară, chiar dacă investitorii americani şi europeni se retrag în urma anexării Crimeei.

Fondul Direct de Investiţii al Rusiei (FDIR), înfiinţat de preşedintele Putin cu 3 ani în urmă, numără printre membrii consiliului administrativ pe Stephen Schwarzman, directorul executiv de la Blackstone, Leon Black, co-fondatorul Apollo şi Martin Halusa, şeful Apax. FDIR conduce Sodrugestvo (o mare companie de procesare şi comercializare a seminţelor oleaginoase) prin cumpărarea de acţiuni în valoare de 200 de milioane de dolari, alături de China Investment Corp.

Evident, ceea ce vedem acum este că investitorii europeni şi americani îşi încetinesc rata de investiere. Aştept să facem mai multe afaceri cu chinezii şi investitorii din Estul Mijlociu de acum înainte, a declarat Kirill Dmitriev, directorul administrativ al FDIR. “Dar avem speranţe serioase de dezescaladare a situaţiei''.

Bineînţeles că nu este vorba doar despre China. În iulie, Dmitriev, fost bancher Goldman Sachs, a anunţat numirea lui Ahmad Mohamed Al-Sayed, directorul executiv al Autorităţii pentru Investiţii a Quatar-ului, ca membru al consiliului consultativ internaţional al FDIR, anunţând o posibilă colaborare cu Quatar-ul.

Deci Stephen Schwarzmann, Leon Black, Martin Halusa, Autoritatea pe Investiţii a Quatar-ului şi Dominique Strauss Kahn fac cu toţii parte din consiliul consultativ al FDIR, iar liderul este Kirill A. Dmitriev.

Înainte de a fi numit de către guvernul rus să conducă Fondul, Dmitriev era preşedintele Icon Private Equity, un fond privat din CIS, de peste 1 miliard de dolari. Înainte de înfiinţarea Icon, Dmitriev fusese partener la Delta Private Equity Partners, un fond privat de prim rang din Rusia, de peste 500 de milioane de dolari. Înainte de a se alătura în Delta Private Equity în 2002, Dmitriev era director general adjunct al IBS, provider-ul IT de top al Rusiei.

A lucrat de asemenea ca bancher pe investiţii cu Goldman Sachs în New York şi pe postul de consultant la McKinsey & Company în Los Angeles, Moscova şi Praga. Dmitriev este un Lider Global Tânăr al Forumului Economic Mondial din Davos şi fost preşedinte al Russian Venture Capital şi Private Equity Association. Deţine o diplomă în economie ca absolvent Cum Laudae la Universitatea din Stanford şi un MBA Cum Laudae (Baker Scholar) de la Harvard Business School.

Încă o dată Goldman şi-a întins şi aici tentaculele....

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor