Veşti rele pentru infractori. Din iulie, Comisia Europeană ar putea plafona cumpărăturile cu cash

(Akos Stiller/Bloomberg/Getty Images)

Comisarul european pentru servicii financiare, Mairead McGuinness, a discutat, luni, despre planul Comisiei UE de a studia posibilitatea creării unui plafon de 10.000 de euro pentru cumpărăturile cu plata în numerar pe teritoriul Uniunii, obiectivul declarat fiind cel al combaterii spălării de bani obţinuţi din activităţi ilegale, relatează Agerpres, citând agenţia de ştiri EFE.

Potrivit sursei citate, această măsură ar putea face parte dintr-un pachet de noi iniţiative împotriva spălării de capitaluri în UE, pe care Comisia o să îl prezinte în cursul lunii iulie. Printre măsurile incluse în pachet se află şi crearea unei noi instituţii europene ce va avea în atribuţii lupta împotriva spălării de bani şi actualizarea sau armonizarea normelor în materie.

Mairead McGuinness a afirmat că majoritatea câştigurilor provenite din activităţi infracţionale sunt în numerar, acesta fiind ulterior investit în proprietăţi sau bunuri de valoare pentru a masca originea ilegală a banilor. De asemenea, comisarul a precizat că, din această cauză, normele europene în vigoare împotriva spălării de bani se aplică deja operatorilor care fac sau primesc plăţi de peste 10.000 de euro.

Totuşi, a adăugat comisarul, aceste reguli “nu funcţionează bine”, motiv pentru care Bruxelles-ul studiază în prezent “stabilirea în întreaga Uniunea Europeană a unei limite maxime de 10.000 de euro pentru plăţile în numerar”.

Nu în ultimul rând, comisarul a susţinut că un astfel de plafon este “suficient de înalt pentru a nu pune sub semnul întrebării euro ca monedă de schimb legală şi nici nu va afecta incluziunea financiară” şi suficient de “redus” pentru a îngreuna eforturile infractorilor de a spăla sume mari de bani în numerar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie