Veşti proaste pentru Kremlin. Şefa serviciilor americane de informaţii: Activitatea partizanilor din sudul Ucrainei, în creştere

Avril Haines
Avril Haines (Getty Images)

Oficiali americani afirmă că un ansamblu de tentative de asasinat care au vizat oficiali pro-ruşi în ultimele două săptămâni sugerează o mişcare de rezistenţă în plină expansiune împotriva autorităţilor pro-ruse care ocupă părţi din sudul Ucrainei, potrivit CNN.

Deşi până acum sunt doar câteva incidente izolate în oraşul Herson, oficialii americani spun că rezistenţa ar putea să se dezvolte într-o contrainsurgenţă mai amplă care ar reprezenta o provocare semnificativă pentru capacitatea Rusiei de a controla teritoriile nou capturate în întreaga Ucraina.

Kremlinul "se confruntă cu o activitate partizană în creştere în sudul Ucrainei", a declarat, miercuri, Avril Haines, director al Serviciilor naţionale de informaţii, în timpul unei conferinţe la Washington DC.

SUA consideră că Rusia nu are suficiente forţe în Herson pentru a ocupa şi controla efectiv regiunea, a declarat un oficial american, mai ales după ce şi-a retras forţele din zonă pentru lupta din est în Donbas. Un alt oficial american a afirmat că este posibil ca această mişcare să fi oferit partizanilor ucraineni o fereastră în care să atace oficialii ruşi instalaţi la nivel local.

Ucraina a efectuat, de asemenea, contraatacuri limitate în apropiere de Herson, punând şi mai mult la încercare forţele ruseşti.

Regiunea este critică pentru menţinerea Rusiei pe coasta ucraineană a Mării Negre şi controlează accesul la peninsula Crimeea. Nu este clar câte forţe ruseşti se află în Herson sau în apropiere, dar o ocupaţie împotriva voinţei unei populaţii locale ostile necesită mult mai mulţi soldaţi decât ocuparea paşnică a unui teritoriu.

Liderii Rusiei au acordat prioritate campaniei militare în detrimentul oricărei aparenţe de guvernare. "Este clar că nu este ceva în care sunt capabili să investească în acest moment", a declarat un oficial american.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe