Veste proastă pentru foştii şefi ai Academiei de Poliţie: Bărbatul care a ameninţat-o pe Şercan cu moartea a recunoscut

Emilia Sercan
Emilia Sercan (Mihut Savu (Epoch Times Romania)

Fostul rector al Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" Adrian Iacob şi fostul prorector al instituţiei Mihail Marcoci au fost trimişi în judecată, miercuri, sub control judiciar, de procurorii DNA în dosarul în care Emilia Şercan a fost ameninţată cu moartea. Cei doi sunt acuzaţi de instigare la şantaj, iar presupusul lor complice - poliţistul Bărbulescu Gheorghe-Adrian, care a ameninţat-o efectiv pe jurnalista de investigaţii - şi-a recunoscut faptele.

Procurorii au dispus în cazul lui Bărbulescu disjungerea cauzei în vederea încheierii unui acord ca urmare a recunoaşterii vinovăţiei. Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Bucureşti, cu propunerea de a se menţine măsurile preventive dispuse în cauză.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La sfârşitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2019, inculpaţii Iacob Adrian şi Marcoci Petrică-Mihail, în calitate de rector, respectiv prorector al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, l-au determinat pe inculpatul Bărbulescu Gheorghe Adrian să transmită unei persoane, jurnalist de investigaţie – persoana vătămată, mesaje de ameninţare pentru a o constrânge să înceteze investigaţiile jurnalistice care vizau suspiciunile de plagiat din cadrul academiei, urmărind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională.

Concret, Iacob Adrian şi Marcoci Petrică-Mihail i-au cerut lui Bărbulescu Gheorghe Adrian, profitând de ascendentul pe care li-l dădeau relaţia de subordonare funcţională, diferenţa de vârstă şi de grad profesional, precum şi de recunoştinţa acestuia pentru că după absolvire fusese menţinut în cadrul academiei, să achiziţioneze mai multe aparate de telefon second hand şi cartele preplătite pentru a transmite mesaje de ameninţare persoanei vătămate. Concomitent, cei doi instigatori i-au promis poliţistului care a trimis efectiv mesajele de ameninţare că îi vor asigura protecţia pentru a nu fi tras la răspundere penală şi i-au adresat încurajări pentru a-i întări rezoluţia infracţională pe parcursul săvârşirii faptelor.

Solicitări similare au fost transmise de inculpaţi unui alt ofiţer debutant din cadrul academiei, care însă nu le-a dat curs.

Aceste demersuri au fost determinate de faptul că, în perioada menţionată, persoana vătămată a publicat mai multe articole care vizau în mod direct activitatea Academiei de Poliţie, care ar fi putut avea consecinţe semnificative asupra carierei şi reputaţiei celor doi inculpaţi.

După trimiterea mesajelor de ameninţare, inculpaţii au avut mai multe convorbiri cu autorul faptei, folosind aplicaţii telefonice criptate sau prin intermediari, prilej cu care i-au cerut să şteargă toate schimburile anterioare de mesaje, i-au indicat ce să declare organelor de urmărire penală şi l-au asigurat că va primi o pedeapsă uşoară, precum şi că va fi menţinut în cadrul academiei chiar în situaţia unei condamnări.