Veste proastă de la Agenţia Internaţională pentru Energie: Europa va trebui să reducă cu aproape o treime consumul de gaze

.
. (Captură ecran)

În primul trimestru al anului viitor, ţările din Uniunea Europeană vor trebui să îşi reducă consumul de gaze naturale cu până la 30%, în vederea pregătirii pentru oprirea completă a fluxurilor de gaze ruseşti, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE).

Directorul AIE, Fatih Birol, a declarat, marţi, că "o întrerupere completă a livrărilor de gaze ruseşti către Europa ar putea duce la niveluri de umplere a depozitelor mult sub medie înainte de iarnă, lăsând UE într-o poziţie foarte vulnerabilă".

"În contextul actual, nu aş exclude o întrerupere completă a exporturilor de gaze din Rusia către Europa", a declarat el, citat de Zerohedge.

Invocând probleme tehnice legate de gazoductul Nord Stream, Rusia a redus la începutul lunii iunie cu 60% fluxurile de gaze către Germania.

Planurile de creştere a umplerii depozitelor de gaze naturale din Europa nu ar rezista unei întreruperi complete a exporturilor ruseşti dacă aceasta ar avea loc între acest moment şi al patrulea trimestru al acestui an.

Până la 1 noiembrie, Uniunea Europeană ar trebui să aibă depozitele de gaze umplute în proporţie de 90%; cu toate acestea, o întrerupere completă a furnizării de gaze de către Rusia ar reduce semnificativ acest procent, ceea ce ar duce la o nouă creştere a preţurilor la gazele naturale, care s-au triplat deja de la an la an, potrivit Bloomberg, care citează cifrele ICE Endex.

Preţurile europene la gazele naturale au rămas stabile de luni până marţi, în parte datorită reluării fluxului de gaze ruseşti prin conducta TurkStream, care se află în lucrări de întreţinere. Gazoductul are o capacitate de 31,5 miliarde de metri cubi, relatează Bloomberg.

Marţi, contractele futures pe piaţa olandeză de gaze pe prima lună au scăzut cu 0,2% la închidere.

Tot marţi au stabilizat preţurile gazelor naturale în Europa noile estimări privind cererea, care ar putea înregistra o scădere datorită vremii mai însorite ce poate susţine mai bine energia solară.

Însă acest lucru nu este suficient pentru a calma nervii în Germania. Săptămâna trecută, oficialii germani au avertizat că ţara este ameninţată că va trebui să raţionalizeze consumul de gaze, ceea ce ar avea un efect devastator asupra economiei. Ministrul german al afacerilor economice, Robert Habeck, a declarat că ţara a intrat în "al doilea nivel de alertă" al planului său de urgenţă pentru gaz.

"Chiar dacă nu o simţim încă, ne aflăm în mijlocul unei crize a gazelor. De acum încolo, gazul este un bun rar", a declarat Habeck într-o declaraţie, potrivit Fortune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie