Veniturile se vor mări cu 0,6 mld lei, iar cheltuielile cu 3,1 mld lei, în urma rectificării bugetare
alte articole
Proiectul de rectificare bugetară prevede majorarea veniturilor bugetului general consolidat cu 0,62 miliarde lei şi a cheltuielilor cu 3,07 miliarde lei faţă de programul iniţial, concomitent cu modificarea deficitului bugetar de la 1,9% la 2,25% din PIB.
Majorarea proiecţiei veniturilor bugetare se datorează, pe de-o parte, performanţei mai bune a veniturilor din impozitul pe venit şi salarii înregistrată la finele primului semestru al anului, această categorie de venituri fiind revizuită ascendent cu 1,96 miliarde lei, precum şi a încasărilor din alte impozite şi taxe generale pe bunuri şi servicii ca urmare a implementării taxei clawback (+907 milioane lei), dar şi, pe de altă parte, unui plus de venituri din TVA (+2,37 miliarde lei), generat în cea mai mare parte de implementarea unei scheme de stingere „în lanţ” de tip swap a arieratelor bugetare. Conform acestei scheme, 2,26 miliarde lei vor fi transferaţi din bugetul de stat către bugetele locale şi către anumite companii de stat astfel încât în final aceste transferuri să conducă la stingerea unor obligaţii restante către buget, efectul schemei fiind unul neutru asupra deficitului bugetar.
Excluzând impactul schemelor de compensare, veniturile bugetare sunt previzionate a scădea cu 1,64 miliarde de lei ca urmare a impactului nefavorabil al revizuirii descendente a veniturilor nefiscale (-1,39 miliarde lei), veniturilor din accize (-0,8 miliarde lei), veniturilor din capital (-0,58 miliarde lei) dar şi a diminuării semnificative a sumelor primite de la UE în contul plăţilor efectuate (-1,86 miliarde lei).
"Consiliul Fiscal remarcă în continuare lipsa de transparenţă în ceea ce priveşte fundamentarea veniturilor nefiscale şi a celor din capital, revizuirea negativă a acestora nefiind suficient explicată, în condiţiile în care evoluţia acestora poate genera riscuri semnificative la adresa atingerii ţintelor fiscal-bugetare. În acest context, Consiliul Fiscal reiterează recomandările privind îmbunătăţirea transparenţei modului de fundamentare a traiectoriilor veniturilor bugetare, prin detalierea - pentru fiecare componentă de venituri - a bazelor macroeconomice relevante şi a impactului măsurilor legislative care le afectează", se arată în opinia Consiliului Fiscal cu privire la proiectul de rectificare bugetară pe anul 2012.
Potrivit Consiliului Fiscal, un element pozitiv este reprezentat de evoluţia peste aşteptări a veniturilor din impozite pe venit şi salarii din primele şase luni ale anului care ar putea indica o creştere a eficienţei colectării, determinând astfel o revizuire ascendentă semnficativa a acestora pentru sfârşitul anului.
Totodată, majorarea cheltuielilor totale cu 3,07 miliarde lei reflectă, pe de o parte, impactul schemei de stingere „ în lanţ” de tip swap mai sus menţionate (2,26 miliarde lei, cu impact la nivelul capitolelor de cheltuieli „alte transferuri” – 712 mil. lei, „transferuri între unităţi ale administraţiei publice” – 850 mil. lei, „cheltuieli de capital” - 450 mil. lei, „bunuri şi servicii” - 250 mil. lei), iar pe de altă parte, suplimentarea cheltuielilor totale cu 807 milioane lei.
Această din urmă majorare este localizată în principal la nivelul cheltuielilor de personal (+1,15 miliarde lei) pentru a permite o nouă etapă de recuperare a reducerilor salariale din sectorul bugetar operate în 2010, la nivelul cheltuielilor cu bunuri şi servicii (+1,037 miliarde lei, alimentate pe partea de venituri bugetare in principal din taxa de clawback) motivată în principal de plata arieratelor din sectorul sanitar, la nivelul cheltuielilor cu dobânzile ca urmare a creşterii costurilor de finanţare şi a deprecierii leului (+1 miliard de lei) dar şi alocări suplimentare către fondul de rezervă (+332 mil. lei).
Reduceri de cheltuieli sunt previzionate în principal la nivelul categoriei „Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare” (-772 mil. lei), în timp ce cheltuielile de capital şi „alte transferuri”, nete de impactul schemelor de compensare sunt diminuate cu 196 mil. lei şi respectiv 1156 mil lei.
"Majorarea cheltuielilor, excluzând impactul schemelor de compensare este determinată atât de măsuri discreţionare cât şi de factori externi. Astfel, recenta decizie de majorare a salariilor implică cheltuieli de personal mai mari cu 1,15 miliarde lei, încălcându-se astfel prevederile legii responsabilităţii fiscal-bugetare. În vederea promovării unui cadru fiscal predictibil, bazat pe reguli şi ţinte clare, Consiliul Fiscal recomandă includerea oricăror modificări în politica salarială în proiectul iniţial de buget. Acesta a fost construit încă de la început pe baza unei ţinte de deficit neclare, menţinând posibilitatea majorării pe parcursul anului, acest lucru fiind în contradicţie cu principiile transparenţei şi stabilităţii statuate de legea responsabilităţii fiscal bugetare", spune Consiliul Fiscal.