Vela: Politicul a fost implicat în reprimarea din 10 august. Voi propune schimbarea unor şefi ai Jandarmeriei

Ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela
Ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela (Epoch Times Romania)

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat, joi seara, la Digi24, că va propune premierului schimbarea anumitor şefi din Jandarmerie. De asemenea, Vela a precizat că „anumiţi conducători din Jandarmerie au fost în relaţii directe cu anumiţi politicieni.”

„A fost un plan sau o pregătire minuţioasă a intervenţiei, astfel încât să se genereze o stare de conflict, la început artificială, probabil neaşteptându-se, neapărat, regizorii la un final totuşi dramatic şi cu impact negativ la nivel naţional şi internaţional. [...] Democraţia a avut de suferit în România, pentru că după o asemenea intervenţie se pune, evident, întrebarea dacă în România oamenii pot să se exprime liber fără să fie gazaţi, bătuţi”, a declarat ministrul de Interne, referitor la intervenţia jandarmilor din 10 august.

Totodată, Marcel Vela se declară deranjat de faptul că „Jandarmeria, o instituţie serioasă, a fost pusă într-o ipostază incorectă, târâtă într-o acţiune de acest gen, de cei care au decis intervenţia şi modul de intervenţie”.

„Au fost oameni din sistem, în legătură cu politicienii, care au decis intervenţia în anumite etape, în anumite moduri şi au premeditat-o în modul de organizare. Vă dau un exemplu, jandarmii care au aruncat gaze lacrimogene nu aveau măşti de gaze la ei, inclusiv ei au fost puşi în situaţia în care au inspirat gaze lacrimogene. Când eşti într-o stare de panică, de adrenalină maximă, nu mai gândeşti raţional şi acţionezi emoţional”, a completat ministrul.

Vela a declarat că nu poate spune exact cine a decis intervenţia jandarmilor în acest fel, dar că ar fi observat „înainte de a deveni ministru”, că în 10 şi 11 august, anumiţi conducători din Jandarmerie au fost în relaţii directe cu politicieni, sfătuindu-se, corectându-se, iniţiindu-se unele decizii, decizii care au dus la o complicitate politico-administrativă.”

Despre sancţionarea şefilor din Jandarmerie, Marcel Vela afirmă că aceştia „nu vor fi schimbaţi din cauza faptului că au tărăgănat două săptămâni, ei dacă vor fi schimbaţi şi sancţionaţi pe fond, vor fi din alte motive manageriale, din implicarea în 10 august etc”.

Ministrul a dezvăluit şi că nu mai are încredere în şefii Jandarmeriei care au fost implicaţi în acţiunea de la 10 august şi din acest motiv va cere schimbarea lor.

„ Am avut convingerea că oamenii au ceva pe suflet pentru că au tras de timp până în ultima secundă a meciului. Dacă ar fi desecretizat imediat poate aş fi crezut că în interiorul convorbirilor nu sunt lucrui atât de grave. Dar ţinând cu dinţii de timingul respectiv, de avertizările mele luate poate în derâdere, faptul că nu au răspuns la Parchetul Militar... uşurarea mea a fost că într-adevăr oamenii au ceva pe suflet. Evident, măsurile vor fi pe dimensiunea faptelor lor. Evident, că nu mai am încredere în ei”, a declarat Marcel Vela.

Ministrul de Interne a precizat în acest context că va propune premierului schimbarea unor şefi ai Jandarmeriei.

„Veţi vedea la timpul potrivit. Săptămâna viitoare o să plec în Afganistan, la militarii noştri, şi probabil când revin voi avea şi o imagine clară pentru a găsi din mai multe opţiuni şi variante cine îndeplineşte condiţiile, cine este apreciat de colegi ca să conducă Jandarmeria Română”, a anunţat Vela.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne