Valeriu Zgonea: OUG privind funcţionarea CCR, aprobată de Senat, respectă angajamentul lui Ponta (EUObserver)

Parlamentul României a adoptat o lege care limitează competenţele Curţii Constituţionale, în aparentă contradicţie cu promisiunile făcute Comisiei Europene de premierul Victor Ponta cu câteva zile în urmă, relatează EUObserver.
Declaraţii de presă Victor Ponta la Palatul Victoria (Epoch Times România)
Epoch Times România
20.07.2012

Parlamentul României a adoptat o lege care limitează competenţele Curţii Constituţionale, în aparentă contradicţie cu promisiunile făcute Comisiei Europene de premierul Victor Ponta cu câteva zile în urmă, relatează EUObserver.

Însă preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat pentru EUObserver că noua lege respectă promisiunea lui Victor Ponta.

Noua lege nu oferă nicio competenţă Curţii Constituţionale asupra deciziilor interne ale parlamentului. Acest lucru înseamnă că recentele înlocuiri ale preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor nu mai pot fi contestate la Curte, notează site-ul menţionat. Nici demiterea Avocatului Poporului, puternic criticată de Bruxelles, nu mai poate fi contestată.

'Noua lege nu atacă în niciun fel esenţa Curţii Constituţionale', a spus joi Zgonea pentru EUObserver.

Curtea Constituţională - a explicat el - a recomandat ea însăşi că nu ar trebui să se exprime asupra deciziilor interne ale Parlamentului. 'Nu am făcut decât să transpunem recomandările Curţii în noua lege. În opinia mea, noua lege este constituţională', a afirmat Zgonea.

Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Pia Ahrenkilde, a declarat joi pentru EUObserver că, 'în cazul în care sunt făcute limitări acum, trebuie să le analizăm'. Ea precizat că Bruxellesul a primit promisiunea că România va abroga decretele care limitează competenţele Curţii şi că a fost mulţumit de angajamentele scrise asumate de Victor Ponta.

Plenul Senatului a aprobat miercuri proiectul de admitere a OUG nr. 38/2012 privind funcţionarea Curţii Constituţionale a României, în varianta Camerei Deputaţilor. Conform acesteia, 'CCR se pronunţă asupra constituţionalităţii hotărârilor cu caracter normativ ale plenului Camerei Deputaţilor, a plenului Senatului şi ale hotărârilor celor două Camere reunite ale Parlamentului, hotărâri care afectează valori, reguli şi principii constituţionale, cu excepţia hotărârilor care vizează autonomia internă a Parlamentului, cât şi a actelor juridice cu caracter individual'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor