Vaccinul Pfizer anti-COVID-19 are impact asupra materialului seminal [Studiu]

(Getty Images)

Vaccinul anti-COVID-19 de la Pfizer duce la scăderea nivelului de material seminal, potrivit unui nou studiu.

Cercetătorii au analizat 220 de probe de material seminal de la trei bănci de spermă din Israel, prelevate de la bărbaţi care au primit două doze de vaccin. Recoltarea materialului seminal a fost programată la şapte zile după primirea celei de-a doua doze.

Oamenii de ştiinţă, conduşi de Dr. Itai Gat de la Banca de Spermă şi Unitatea de Andrologie de la Centrul Medical Shamir şi de la Facultatea de Medicină Sackler a Universităţii din Tel Aviv, au constatat o scădere a concentraţiei de spermă între 75 şi 120 de zile după vaccinare. Scăderea a dus la reducerea numărului spermatozoizilor sau a numărului spermatozoizilor motili.

Testele de urmărire finalizate la 150 de zile după vaccinare au dezvăluit o "recuperare generală", volumul spermei şi motilitatea spermatozoizilor revenind, au declarat cercetătorii. Cu toate acestea, nivelurile evidenţiate în cadrul studiului au fost mai mici decât înainte de vaccinare.

Ultimele măsurători nu au fost "semnificative din punct de vedere statistic" în comparaţie cu primele, chiar dacă erau încă mai scăzute, a declarat Gat pentru The Epoch Times într-un e-mail.

Studiul revizuit de colegi a fost publicat online înainte de a fi tipărit.

Pfizer nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Gat a spus că un punct forte major al studiului a fost urmărirea pe termen relativ lung.

"În general, demonstrăm siguranţa pe termen lung a vaccinării în ceea ce priveşte analiza materialului seminal în rândul donatorilor de spermă. Scăderea temporară pe care am constatat-o este similară cu efectele secundare deja cunoscute ale bolilor febrile de scurtă durată (ex. gripa), urmate de o recuperare ulterioară. Se pare că răspunsul imunitar după vaccinare este similar cu cel din cazurile de infecţii comune, ceea ce duce la afectarea pe termen scurt a producţiei de spermă", a declarat el într-un e-mail.

Cercetările anterioare au indicat că îmbolnăvirea cu COVID-19 provoacă o schimbare în compoziţia spermei şi că unele boli pot duce la afectarea producţiei de spermă.

Bărbaţii ar trebui să fie îngrijoraţi de noile cercetări doar în măsura în care sunt îngrijoraţi de probleme similare care apar după alte infecţii, a declarat Gat.

"Evident, majoritatea bărbaţilor nu sunt conştienţi de scăderea pe termen scurt a numărului de spermatozoizi după o infecţie virală", a spus el.

Alte studii efectuate în timpul pandemiei au constatat că această concentraţie de spermatozoizi şi motilitatea spermei nu au fost afectate de vaccinurile COVID-19, deşi studiul clinic al Pfizer a inclus detectarea anticorpilor antispermatici. Potrivit Centrelor americane pentru controlul şi prevenirea bolilor, nu există dovezi că vaccinurile afectează fertilitatea la femei sau bărbaţi, în ciuda faptului că vaccinurile modifică ciclurile menstruale la femei.

Cu toate acestea, cercetătorii recunosc faptul că impactul pe termen lung al vaccinurilor rămâne necunoscut şi nu va fi cunoscut până când nu vor fi efectuate studii pe termen mai lung.

Gat doreşte să efectueze cercetări suplimentare asupra bărbaţilor care au fost vaccinaţi, dar şi-a descris echipa ca fiind norocoasă că a avut un grup mare de donatori care au fost vaccinaţi într-o perioadă scurtă de timp.

"Când vine vorba de următoarele doze, mă aştept la diverse intervale între donatori, ceea ce va face ca studiile ulterioare să fie mult mai complicate", a afirmat el.