Va exploda datoria-bombă a Berlinului?

Berlin
Berlin (Youtube - captură ecran)

Berlinul este cunoscut pentru unele dintre cele mai generoase programe sociale din întreaga ţară, iar mulţi consideră capitala germană drept un exemplu de politici progresiste care ar trebui implementate în alte părţi. Cu toate acestea, există câteva capcane majore, potrivit publicaţiei ReMix.

În primul rând, Berlinul beneficiază de zonele mai bogate ale Germaniei, banii contribuabililor fiind direcţionaţi către Capitală în detrimentul unor regiuni precum Hessen sau Bavaria. De fapt, numai Bavaria plăteşte până la 9 miliarde de euro în schema de egalizare fiscală a statului, în timp ce Berlinul încasează 3,6 miliarde de euro. Aceste plăţi sunt parţial legate de regresul economic al Berlinului şi al altor regiuni din estul Germaniei după sfârşitul comunismului.

Aceşti bani ajută, parţial, Berlinul să îşi permită grădiniţe şi şcoli gratuite, precum şi prânzuri gratuite la şcoală. "Să-şi permită" este un termen folosit în sens larg, însă, deoarece oraşul se află în prezent pe o bombă cu ceas din cauza unei datorii de 66 de miliarde de euro, şi sunt puţine semne că această datorie ar scădea. Din 2019 până în 2021, nivelul total al datoriei a crescut cu 8,3 miliarde de euro, reprezentând 13 procente.

Detractorii Berlinului subliniază faptul că "luxul" de care se bucură oraşul, cum ar fi grădiniţa gratuită, rămâne doar un vis în alte regiuni din Germania, chiar dacă locuitorii lor plătesc pentru "prânzul gratuit" al Capitalei.

Biletul de transport public din Berlin este, de asemenea, cel mai generos subvenţionat din Germania. Acesta costă în continuare doar 9 euro pentru cei săraci şi 29 de euro pe lună pentru toţi ceilalţi. Costul va fi subvenţionat de un pachet de ajutor în valoare de 3 miliarde de euro, care mai oferă şi protecţie împotriva evacuării chiriaşilor şi o alocaţie suplimentară pentru energie.

"Berlinul a fost primul land federal care a decis un pachet cuprinzător de ajutor în valoare de 3 miliarde de euro, care include: tichet de 29 de euro pentru toată lumea, tichet de 9 euro pentru cei săraci, reziliere şi îngheţarea chiriei pentru chiriaşii municipali, ajutor suplimentar pentru energie şi protecţie împotriva insolvenţei pentru întreprinderi", a scris Julius Betschka, de la publicaţia germană Tagesspiegel.

Primarul Berlinului, Franziska Giffey, a răspuns la afirmaţiile reprezentanţilor altor oraşe spunând că acestea sunt pur şi simplu "invidioase" pe programele generoase ale Berlinului.

"Se pare că (ei) invidiază Berlinul! Hesse ar fi putut lansa un astfel de pachet de ajutor", a răspuns Giffey. Ea susţine că oraşul său creşte mai repede decât Bavaria.

Pe cap de locuitor, Berlinul este cel mai îndatorat stat din toată Germania, cu o valoare de 17.000 de euro pe cap de locuitor, în timp ce restul Germaniei are în medie doar 7.700 de euro. Berlinul făcuse unele progrese în ceea ce priveşte plata datoriilor sale; de exemplu, în 2018, datoria a scăzut sub 60 de miliarde de euro pentru prima dată în ultimii ani, dar Covid-19 şi actualul război din Ucraina nu au făcut decât să ducă la o creştere masivă a datoriei de atunci.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că argumentul Berlinului, potrivit căruia faptul că este un oraş din est stă la baza nivelului masiv al datoriei sale, nu rezistă în totalitate la o analiză atentă. Dresda, de exemplu, situată în Saxonia, a prezentat cele mai scăzute niveluri de îndatorare dintre toate oraşele germane din întreaga ţară, atât din est, cât şi din vest, ridicându-se la doar 1.478 de euro de persoană.

În apărarea Berlinului

Cei care apără programele Berlinului subliniază beneficiile sociale larg răspândite ale acestora. Spre deosebire de cheltuielile pentru armată, teatre de operă sau proiecte cinematografice, introducerea serviciilor gratuite de îngrijire de zi şi a prânzurilor şcolare aduce beneficii pe scară largă întregii populaţii, încurajează formarea unei familii şi oferă locuitorilor exemple concrete despre modul în care impozitele lor sunt folosite, chiar dacă aceste impozite reprezintă parţial un transfer de bogăţie de la alte landuri germane mai bogate.

Cu toate acestea, problemele legate de datoriile Berlinului nu vor dispărea şi, pe măsură ce tensiunile cresc din cauza creşterii inflaţiei şi a preţurilor la energie, programele sociale generoase ale oraşului ar putea atrage şi mai multe critici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie