Utilizarea radarelor ruse ar fi în beneficiul SUA, spune un înalt oficial din Pentagon
alte articole
Cooperarea în domeniul apărării antirachetă cu Rusia, inclusiv folosirea radarelor ruse, ar fi în beneficiul Statelor Unite, a declarat directorul Agenţiei americane pentru apărare antirachetă, generalul Patrick O'Reilly, audiat în Senat.
"Există capacităţi (ruse - n.r.) din care am putea avea de câştigat. În primul rând, senzorii lor, senzorii mari pe care îi au pentru apărare internă", a spus el.
"Poziţia Rusiei în sine, cu acces din Europa până în Asia, inclusiv în Asia de Nord, ne-ar oferi oportunitatea de a vedea ameninţările foarte devreme (...). Iar capacitatea de a observa testele făcute de alte ţări ne-ar oferi, de fapt, informaţii benefice", a adăugat oficialul.
Oficiali din administraţia americană au spus în repetate rânduri că o cooperare în domeniul apărării antirachetă între Washington şi Moscova ar fi în beneficiul ambelor părţi. Însă nu a fost făcut niciun pas practic în acest sens deocamdată.
În urmă cu câţiva ani, administraţia Obama a făcut concesii Rusiei anulând planurile iniţiale de scut antirachetă, ce presupuneau instalarea de interceptori în Polonia şi a unei baze radar în Cehia. Însă Moscova cere în continuare garanţii scrise că scutul din Europa nu va viza rachetele balistice intercontinentale ruse.
O’Reilly a fost întrebat despre informaţiile potrivit cărora reprezentantul Departamentului de Stat privind apărarea antirachetă, Ellen Tauscher, a oferit recent Rusiei aceste garanţii scrise. Generalul a răspuns că "nu este la curent cu propuneri precise".
Pentagonul a afirmat în repetate rânduri că elementele antirachetă din România şi Polonia vor fi folosite pentru a contracara eventuale atacuri iraniene.