USR şi UDMR eşuează. CCR dă undă verde transferului terenului de la Romexpo la Camera de Comerţ

Cristina Pruna
Cristina Pruna (Epoch Times România)

Curtea Constituţională a respins, miercuri, sesizarea depusă anul trecut de USR şi UDMR privind legea prin care o suprafaţă de teren de 46 hectare de la Romexpo trece din proprietatea statului în cea a Camerei de Comerţ şi Industrie a României, în vederea dezvoltării unui proiect imobiliar, au precizat, pentru Agerpres, surse din CCR.

Decizia a fost anunţată după ce judecătorii constituţionali au amânat în mai multe rânduri pronunţarea în acest caz.

Reamintim că, pe data de 2 septembrie 2020, Camera Deputaţilor a adoptat acest proiect de lege, prin care Camera de Comerţ beneficiază, pentru o perioadă de 49 de ani, până în 2053, de un drept de folosinţă gratuită a terenurilor corespunzătoare Complexului expoziţional Romexpo. Pe terenul respectiv urmează să se construiască cel mai mare proiect imobiliar din România, dezvoltat de omul de afaceri Iulian Dascălu şi Camera de Comerţ. Investiţia ar include un centru de conferinţe şi congrese, 14 turnuri de birouri, Muzeul de Istorie Monetară, cel mai mare oceanariu din ţară şi un hotel de cinci stele.

După adoptarea proiectului de lege, USR anunţa că, alături de UDMR, a depus o sesizare de neconstituţionalitate în cazul acestei propuneri legislative.

“Nu este corect să legiferăm politici publice prin intermediul cărora să poată fi date noi 'tunuri imobiliare'. Unul dintre terenurile care va intra sub incidenţa noii legi este localizat chiar pe Bulevardul Expoziţiei. Dacă se doreşte valorificarea şi dezvoltarea, aici, a unor proiecte imobiliare, ar fi putut fi organizată o procedură transparentă de licitaţie. Susţinem dezvoltarea şi investiţiile, dar nu acordarea cu dedicaţie de terenuri în plină campanie electorală”, a afirmat anul trecut deputatul Cristina Prună, actualmente vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

La rândul său, Cătălin Drulă, actualmente ministru al Transporturilor, a precizat la acea vreme că a fost depusă la CCR o contestaţie prin care se doreşte oprirea devalizării statului român cu sute de milioane de euro.

“Legea votată de PSD, PNL şi PMP, prin care o suprafaţă de 46 de hectare din nordul Capitalei este privatizată pe gratis, trebuie să fie oprită. Avem încredere că decizia CCR va da dreptate motivelor invocate de USR în sesizare”, a adăugat Drulă.

De asemenea, potrivit USR, legea respectivă încalcă principiul bicameralismului.

“În Camera decizională, Camera Deputaţilor, propunerea legislativă a fost modificată substanţial, ceea ce a condus la o configuraţie diferită faţă de textul adoptat de Senat şi de finalitatea urmărită de iniţiator”, au mai explicat semnatarii sesizării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne