USR şi PNL atacă legea prin care Nicoale şi Zamfir l-au scos pe Iohannis din schemă la Consiliul Concurenţei

Şerban Nicolae
Şerban Nicolae

USR atacă la Curtea Constituţională, împreună cu PNL, modificările aduse Legii concurenţei şi a modului de alegere a conducerii Consiliului Concurenţei. Legea, în forma propusă de PSD via senatorii Şerban Nicolae şi Daniel Zamfir, elimină preşedintele României şi Colegiul Consultativ din procedura de numire a plenului Consiliului Concurenţei.

Colegiul Consultativ al Consiliului Concurenţei era format, până acum, din reprezentanţi ai mediului universitar, mediului de afaceri şi din reprezentanţi ai asociaţiilor care promovează drepturile şi interesele consumatorilor, răspunzând cerinţelor de imparţialitate şi claritate necesare pentru conducerea unei astfel de autorităţi administrative autonome.

"Forma propusă şi adoptată de PSD şi de cei care gravitează în jurul PSD reprezintă un atac frontal la adresa unei instituţii independente, care se asigură că economia noastră funcţionează pe principii competitive, de piaţă. Controlând acest organism, PSD vrea să-şi protejeze grupurile de interese şi să aprobe, aşa cum a mai făcut-o, ajutoare de stat pentru firme care cotizează la partid. De asemenea, nu putem trece cu vederea scoaterea preşedintelui din procesul de numire al unei instituţii care trebuie să fie independentă. Consiliul Concurenţei trebuie să rămână independent de orice ingerinţă politică", declară senatorul USR George Dircă.

USR aşteaptă să se alăture demersului de sesizare a CCR toţi senatorii care au votat împotriva OUG nr. 39/2017 privind acţiunile în despăgubire în cazurile de încălcare a dispoziţiilor legislaţiei în materie de concurenţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996.