USR: Proiectul lui Rădulescu care pune semn de egal între închisoare şi amendă, la un pas de adoptare

Catalin Radulescu
Catalin Radulescu (Epoch Times România)

USR a declarat, vineri, că social-democraţii sunt pe cale să creeze în România un paradis al evazioniştilor, precizând că proiectul legislativ iniţiat de deputatul ex-PSD Cătălin Rădulescu, zis Mitralieră, privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale este la un pas de adoptare.

Într-un comunicat de presă, USR a afirmat că, la începutul acestei săptămâni, a fost menţinut raportul dat iniţial în Comisia Juridică şi au fost aduse noi amendamente care prevăd că, în cazul în care prejudiciul cauzat şi recuperat este de până la 50.000 euro, se aplică pedeapsă cu amendă.

“În consecinţă, proiectul se află pe ordinea de zi pentru votul final. PSD continuă cu aceleaşi apucături lăsate moştenire de Liviu Dragnea”, a adăugat partidul condus de Dan Barna.

La rândul său, deputatul USR Ion Stelian a afirmat următoarele despre controversatul proiect de lege:

“O perioadă, legea a rămas prin sertare. Dar i se dă raport de adoptare şi în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor. Iar când e pusă pe ordinea de zi a plenului, în loc să fie respinsă, e retrimisă la comisie, chipurile, pentru modificarea raportului de adoptare într-unul de respingere. Marcel Ciolacu şi Alfred Simonis aproape că se jurau în şedinţa din 20 mai că nu vor adoptarea proiectului şi susţineau retrimiterea la comisie pentru înlocuirea raportului de adoptare cu unul de respingere. S-a demonstrat că promisiunea publică a celor doi lideri PSD nu valorează nimic. Şi aşa avem noi, acum, pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, o lege în favoarea evazioniştilor, care aşteaptă votul final”.

Potrivit sursei citate, este vorba despre acelaşi proiect care a fost declarat neconstituţional în 2019 (PL-x nr. 354/2018), în urma sesizării USR. Această lege înseamnă amnistie fiscală deoarece infracţiunea va fi pedepsită prin închisoare sau, potrivit noilor amendamente, prin plata unei amenzi!

“Dacă PSD şi prietenii săi cu care a făcut toate potlogăriile vor primi voturi pe 6 decembrie, cum credeţi că vor vota acest proiect de amnistie mascată a evazioniştilor? Trebuie să mergem la vot pentru ca tot zbuciumul ăsta din ultimii ani, toate zilele în care am îngheţat la proteste, toată umilinţa pe care am îndurat-o pe 10 august să nu fi fost degeaba. Numai aşa putem scăpa de acest partid toxic şi de mentalitatea PSD-istă”, a adăugat Stelian Ion.

Printre amendamentele nocive adoptate în Comisia Juridică, la începutul săptămânii, se află:

La art. 8, alin. (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins: Art.8. - (1) Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi, sau cu amendă, stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat, ori compensări datorate bugetului general consolidat.

La art. 10, alin. (1) se modifică şi va avea următorul:

Cuprins: „(1) În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsă cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsă cu amendă.

Totodată, USR a subliniat că, la votul final din Camera Deputaţilor, parlamentarii săi vor vota pentru respingerea proiectului PSD, iar în viitoarea legislatură, Alianţa USR-PLUS va corecta legile social-democraţilor de protejare a infractorilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne