USR PLUS propune eliminarea adreselor din buletine. Barna: Vrem să rupem această condiţionare de a deţine proprietăţi

Dan Barna
Dan Barna (Epoch Times România)

Vicepremierul Dan Barna a declarat, la Digi24, că cetăţenii nu îşi vor pierde proprietăţile şi nu îşi vor pierde adresele în cazul în care acestea, conform unei propuneri lansate de USR PLUS, nu ar mai fi trecute pe cartea de identitate. În plus, Barna a susţinut că această propunere urmăreşte să simplifice lucrurile, în condiţiile în care, în prezent, românii au nevoie de un act de proprietate sau să fie luaţi de cineva în spaţiu pentru a-şi putea face buletine.

“Oamenii vor continua să-şi păstreze adresa, nu are nicio legătură una cu alta. Ceea ce propunem noi este să rupem această legătură care mai este în puţine state, această condiţionare de a deţine proprietăţi sau de a te lua cineva în spaţiu. Această birocraţie nu este necesară în realitate, pentru că identitatea nu trebuie să fie condiţionată de proprietatea unei locuinţe.

Această dezbatere este foarte legitimă, pentru că sunt două categorii de persoane foarte afectate: persoanele defavorizate, care nu deţin o locuinţă şi au probleme mari în a-şi face acte de identitate. Şi mai este categoria cealaltă: persoanele foarte dinamice, care îşi găsesc de lucru în alt oraş şi au o permanentă problemă cu actualizarea buletinului. În momentul în care scoţi această chestiune a adresei din cartea de identitate, lucrurile devin mai puţin birocratice şi mai simple pentru tine, ca cetăţean”, a precizat vicepremierul.

Potrivit lui Barna, în multe ţări, unde mobilitatea e mai mare, adresa nu mai figurează în cartea de identitate, adăugând că identificarea se poate face pe bază de CNP, iar domiciliul va exista în continuare, doar că nu va mai fi pus în buletin.

“În egală măsură, făcând o modificare în legislaţia electorală, la parlamentare, de exemplu, ar fi de dorit să poată vota cât mai mulţi oameni. Foarte mulţi oameni, cei mobili şi dinamici, activi social, nu ajung să voteze pentru că au domiciliul într-un alt judeţ, de obicei la distanţă mare or, foarte puţini fac călătoria acasă ca să voteze. Lucrurile ar fi mult mai simple şi am avea o reprezentativitate mai mare a aleşilor pentru că mai multe persoane ar putea să voteze”, a continuat vicepremierul.

De asemenea, Barna a mai transmis că eliminarea adresei de pe cărţile de identitate nu va duce la creşterea turismului electoral, pe motiv că acest fenomen are loc mai mult la nivel local.

Totodată, vicepremierul a mai afirmat că a discutat subiectul în şedinţa coaliţiei şi că partenerii aflaţi la guvernare “se vor gândi” la acest lucru.

Remarcile lui Dan Barna vin în contextul în care USR PLUS a propus să nu mai fie trecute adresele de domiciliu pe cărţile de identitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne