USR-PLUS, după decizia CCR privind Romexpo: Tunul imobiliar trebuie să oprit. Iohannis să nu promulge legea

Ludovic Orban, Dacian Ciolos si Dan Barna
Ludovic Orban, Dacian Ciolos si Dan Barna (Epoch Times România)

După ce Curtea Constituţională a dat undă verde transferului a 46 de hectare de la Romexpo din proprietatea statului în cea a Camerei de Comerţ, USR PLUS a solicitat, miercuri, preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge această lege şi să retrimită legea în Parlament pentru a fi reexaminată.

“Ca urmare a deciziei de astăzi a Curţii Constituţionale, USR PLUS solicită preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea care permite acordarea în mod gratuit a unui teren de sute de milioane de euro din centrul Bucureştiului. Legea trebuie să fie retrimisă Parlamentului spre reexaminare şi tunul imobiliar de la Romexpo trebuie să fie oprit! După nenumărate amânări, Curtea Constituţională a respins, astăzi, sesizarea depusă de parlamentarii USR din legislatura trecută, alături de parlamentari UDMR şi neafiliaţi, cu privire la legea prin care statul român dă gratis Camerei de Comerţ şi Industrie a României un teren de 46 de hectare din zona Romexpo”, se arată într-un comunicat de presă al USR PLUS.

La rândul său, Cristina Prună, deputat USR PLUS şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a criticat faptul că magistraţii CCR au decis să ignore argumentele din sesizarea de neconstituţionalitate depusă de USR şi UDMR în septembrie 2020 cu privire la această lege.

“Aşteptam această decizie a Curţii Constituţionale, a tot fost amânată pe parcursul lunilor octombrie, noiembrie şi decembrie 2020, apoi în ianuarie şi februarie 2021. Argumentele noastre cuprinse în sesizare au fost foarte solide, dar magistraţii CCR au decis altfel, aşa că nu mai rămâne acum decât să-i solicităm preşedintelui să retrimită legea în Parlament, pentru ca actuala majoritate să poată opri acest demers. Trebuie să reaşezăm întreaga discuţie şi transparenţa este cea mai bună cale pentru statul român de valorificare a terenului. Să nu uităm că vorbim de o sumă, poate, de 300-400 de milioane de euro. Adică, cam cât s-a investit anual în drumurile naţionale şi autostrăzile din România”, a afirmat Prună.

În plus, USR PLUS a precizat că susţine dezvoltarea şi investiţiile, dar nu în defavoarea cetăţenilor, adăugând că, în cazul în care se doreşte valorificarea terenului de la Romexpo şi dezvoltarea acolo a unor proiecte imobiliare, trebuie organizată o procedură transparentă de licitaţie.

“În ultimii patru ani, am demascat sistematic hoţia din Parlament. Vom face la fel şi în continuare pentru că trebuie să stopăm hoţia, astfel încât România să aibă resursele necesare pentru dezvoltare şi modernizare!”, se mai arată în comunicat.

Totodată, semnatarii sesizării au invocat, ca motive de neconstituţionalitate, încălcarea principiului bicameralismului, în condiţiile în care, în Camera Deputaţilor (camera decizională), propunerea legislativă a fost modificată substanţial, ceea ce a condus la o configuraţie diferită faţă de textul adoptat de Senat şi de finalitatea urmărită de iniţiator.

“De asemenea, am arătat că se încalcă art. 1 alin (5) din Constituţie prin lipsa studiului de impact. Textul legii face referire la o serie de imobile care, deşi neidentificate exact de lege, sunt de notorietate a fi într-o zonă centrală a capitalei. Or, valoarea unor asemenea imobile poate genera un impact sever asupra bugetului de stat, patrimoniului statului, dar şi a economiei, fiind introduse în circuitul economic prin efectul legii în discuţie. Am argumentat, totodată, că se încalcă art. 44 alin (1) şi (2) şi art. 136 alin (5) din Constituţie ca urmare a încălcării dreptului de proprietate al statului – înstrăinarea prin lege şi fără contraprestaţie, afectarea nelegală a patrimoniului statului. Nu în ultimul rând, am arătat în sesizare că textul adoptat de Parlament încalcă art. 1 alin. (3) şi (5) din Constituţie ca urmare a lipsei de claritate, configurând un regim juridic confuz al naturii juridice/regimului juridic al transmiterii proprietăţii gratuite asupra imobilelor vizate”, a conchis USR PLUS.

Reamintim că, pe data de 2 septembrie 2020, Camera Deputaţilor a adoptat acest proiect de lege, prin care Camera de Comerţ beneficiază, pentru o perioadă de 49 de ani, până în 2053, de un drept de folosinţă gratuită a terenurilor corespunzătoare Complexului expoziţional Romexpo. Pe terenul respectiv urmează să se construiască cel mai mare proiect imobiliar din România, dezvoltat de omul de afaceri Iulian Dascălu şi Camera de Comerţ. Investiţia ar include un centru de conferinţe şi congrese, 14 turnuri de birouri, Muzeul de Istorie Monetară, cel mai mare oceanariu din ţară şi un hotel de cinci stele. După adoptarea proiectului de lege, USR anunţa că, alături de UDMR, a depus o sesizare de neconstituţionalitate în cazul acestei propuneri legislative.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne