Unul dintre cele mai noi submarine de atac cu propulsie nucleară ale Chinei s-a scufundat în apele unui şantier naval din Wuhan

O imagine din satelit pare să arate macarale la şantierul naval Wuchang din Wuhan Shi, China, pe 15 iunie 2024. (Planet Labs Inc)
Redacţia
27.09.2024

Unul dintre cele mai noi submarine de atac cu propulsie nucleară ale Chinei s-a scufundat într-un şantier naval din Wuhan, în ceea ce este considerat a fi un eşec major pentru unul dintre programele de armament prioritare ale ţării, potrivit oficialilor americani, relatează The Wall Street Journal.

Incidentul a avut loc în primăvară, la sfârşitul lunii mai sau începutul lunii iunie, iar autorităţile chineze s-au străduit să îl ascundă, nefiind făcut public, cu atât mai mult cu cât China face presiuni pentru a-şi extinde marina, inclusiv flota de submarine cu propulsie nucleară.

Pentagonul a catalogat China drept principala sa „provocare de ritm” pe termen lung, iar oficialii americani afirmă că Beijingul a folosit presiuni politice şi militare pentru a încerca să constrângă Taiwanul, guvernat în mod democratic, pe care China îl consideră propriul său teritoriu.

China afirmă că obiectivul său în construirea unei armate de talie mondială este de a descuraja agresiunea şi de a-şi proteja interesele de peste mări. Un purtător de cuvânt al Ambasadei chineze nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Statele Unite nu ştiu dacă submarinul transporta combustibil nuclear în momentul scufundării, dar experţi din afara guvernului american au declarat că acest lucru este probabil.

Tehnologia subacvatică a fost mult timp un domeniu în care SUA are un avantaj, dar China a făcut presiuni puternice pentru a reduce decalajul.

China a luat măsuri pentru diversificarea producţiei de submarine cu propulsie nucleară. Producţia a fost concentrată în oraşul Huludao din nord-estul ţării, dar China trece acum la fabricarea submarinelor nucleare de atac la şantierul naval Wuchang de lângă Wuhan.

Beijingul avea 48 de submarine de atac cu propulsie diesel şi şase submarine de atac cu propulsie nucleară la sfârşitul anului 2022, conform unui raport al Pentagonului publicat anul trecut privind puterea militară a Chinei,

Acel raport menţiona că obiectivul Chinei în dezvoltarea de noi submarine de atac, nave de suprafaţă şi aeronave navale este de a contracara eforturile SUA şi ale partenerilor săi de a veni în ajutorul Taiwanului în timpul unui conflict şi de a obţine „superioritatea maritimă” în cadrul primului lanţ insular, un şir de teritorii de la arhipelagul japonez, prin Taiwan şi Filipine, până la Marea Chinei de Sud.

Nava din clasa Zhou care s-a scufundat este prima dintr-o nouă clasă de submarine chineze cu propulsie nucleară şi are o pupă distinctivă în formă de X, care este concepută pentru a face nava mai manevrabilă.

Submarinul a fost construit de China State Shipbuilding Corp, o companie de stat, şi a fost observat lângă un dig de pe râul Yangtze la sfârşitul lunii mai, când era supus echipării finale înainte de a ieşi pe mare.

După scufundare, la începutul lunii iunie au sosit macarale plutitoare mari pentru a salva submarinul din albia râului, conform fotografiilor din satelit ale zonei.

„Scufundarea unui nou submarin nuclear [...] va încetini planurile Chinei de a-şi mări flota de submarine nucleare. Acest lucru este semnificativ”, a declarat Brent Sadler, cercetător principal la Heritage Foundation, un think tank din Washington, şi ofiţer pensionat de submarine nucleare din Marina SUA.

Nici Armata Populară de Eliberare, cum este cunoscută armata chineză, nici autorităţile locale nu au recunoscut episodul.

„Nu este surprinzător faptul că Marina APL ar încerca să ascundă faptul că noul lor submarin de atac cu propulsie nucleară, primul din clasă, s-a scufundat lângă chei. Pe lângă întrebările evidente privind standardele de pregătire şi calitatea echipamentelor, incidentul ridică întrebări mai profunde privind responsabilitatea internă a APL şi supravegherea industriei de apărare din China, care a fost mult timp afectată de corupţie”, a declarat un oficial american de rang înalt din domeniul apărării.

Primul indiciu public că ceva nu este în regulă la şantierul naval de lângă Wuhan a apărut în vară, când Thomas Shugart, fost ofiţer american de submarin şi membru senior adjunct la Centrul pentru o nouă securitate americană, a scris o serie de mesaje pe reţelele de socializare, observând activitatea neobişnuită a macaralelor plutitoare, care a fost surprinsă de imagini din satelit comerciale.

Shugart a presupus că este posibil să fi avut loc un incident care a implicat un nou tip de submarin, dar nu ştia la momentul respectiv că acesta era cu propulsie nucleară.

„Vă puteţi imagina un submarin nuclear american scufundat în San Diego, iar guvernul să treacă sub tăcere şi să nu spună nimănui despre asta? Vreau să spun, Sfinte Sisoe!”, a declarat Shugart într-un interviu acordat săptămâna aceasta publicaţiei The Wall Street Journal.

Deşi submarinul a fost salvat, va dura probabil multe luni până când va putea fi scos pe mare.

„Întreaga navă ar fi plină de apă. Ar trebui curăţate toate componentele electronice. Motoarele electrice ar trebui înlocuite. Ar fi mult de lucru”, a spus Shugart.

Oficialii americani nu au detectat niciun indiciu că oficialii chinezi au prelevat probe de radiaţii din apă sau din mediul din apropiere. Este posibil ca echipajul să fi fost ucis sau rănit atunci când submarinul s-a scufundat, dar oficialii americani spun că nu ştiu dacă au existat victime.

Shugart a declarat că riscul unei scurgeri nucleare este probabil scăzut, deoarece submarinul nu s-a aventurat în largul mării, iar reactoarele sale nu funcţionau probabil la un nivel ridicat de putere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor