Unul dintre cele mai mari recife de corali din lume, descoperit în Tahiti [video]
alte articole

O misiune de cartografiere a oceanelor sprijinită de UNESCO a descoperit unul dintre cele mai mari recife de corali sănătoase din lume la o adâncime cuprinsă între 30 şi 65 de metri, în largul coastei Tahiti (Polinezia Franceză).
Descoperirea acestui recif este foarte valoroasă datorită dimensiunilor sale mari - trei kilometri lungime şi între 30 şi 60 de metri lăţime - şi datorită stării originale a coralilor sub formă de trandafiri, care ating doi metri în diametru, a precizat UNESCO, joi 20 ianuarie, într-un comunicat.
Aceasta este o descoperire foarte neobişnuită, deoarece, până acum, marea majoritate a recifurilor de corali cunoscute se găsesc la o adâncime de până la 25 de metri, astfel încât este foarte probabil să existe recife mari la o adâncime mai mare de 30 de metri în "zona crepusculară" a oceanului, despre care nu ştim nimic.
"Această descoperire remarcabilă din Tahiti demonstrează munca incredibilă a oamenilor de ştiinţă care, cu sprijinul UNESCO, ne extind cunoştinţele despre ceea ce se află în subteran", a declarat directorul general al organizaţiei, Audrey Azoulay.
Polinezia Franceză a suferit un eveniment major de albire a coralilor, în 2019. Cu toate acestea, acest recif nu pare să fi fost afectat în mod semnificativ.
"Descoperirea acestui recif într-o stare atât de bună este o veste excelentă şi poate inspira viitoarele măsuri de conservare. Credem că recifele mai adânci ar putea fi mai bine protejate de încălzirea globală", a declarat Laetitia Hedouin, de la Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) din Franţa.
Proiectul, condus de fotograful-explorator Alexis Rosenfeld, face parte din demersul global al UNESCO de cartografiere a oceanelor.
"Până în prezent, cunoaştem suprafaţa Lunii mai bine decât adâncurile oceanului. Doar 20 % din întregul fund al mării a fost cartografiat", a explicat Azoulay.
Potrivit UNESCO, recifele de corali sunt o "sursă importantă de hrană pentru alte organisme", astfel că localizarea lor poate ajuta la cercetarea biodiversităţii.
Recifele pot oferi, de asemenea, protecţie împotriva eroziunii de coastă sau a tsunami-urilor, iar organismele care trăiesc pe ele pot fi "importante pentru cercetarea medicală".
Informaţii conexe: Rare coral reef discovered near Tahiti by a UNESCO mission