Unul dintre cele mai mari recife de corali din lume, descoperit în Tahiti [video]

Oamenii de ştiinţă au descoperit un vast recif de corali în formă de trandafir "imaculat" în apele adânci din largul coastelor din Tahiti, a anunţat UNESCO. Este "unul dintre cele mai extinse recife de corali sănătoase înregistrate".
Recif de corali în formă de trandafir, Tahiti
Recif de corali în formă de trandafir, Tahiti (Imagine furnizată de Unesco)

O misiune de cartografiere a oceanelor sprijinită de UNESCO a descoperit unul dintre cele mai mari recife de corali sănătoase din lume la o adâncime cuprinsă între 30 şi 65 de metri, în largul coastei Tahiti (Polinezia Franceză).

Descoperirea acestui recif este foarte valoroasă datorită dimensiunilor sale mari - trei kilometri lungime şi între 30 şi 60 de metri lăţime - şi datorită stării originale a coralilor sub formă de trandafiri, care ating doi metri în diametru, a precizat UNESCO, joi 20 ianuarie, într-un comunicat.

Aceasta este o descoperire foarte neobişnuită, deoarece, până acum, marea majoritate a recifurilor de corali cunoscute se găsesc la o adâncime de până la 25 de metri, astfel încât este foarte probabil să existe recife mari la o adâncime mai mare de 30 de metri în "zona crepusculară" a oceanului, despre care nu ştim nimic.

"Această descoperire remarcabilă din Tahiti demonstrează munca incredibilă a oamenilor de ştiinţă care, cu sprijinul UNESCO, ne extind cunoştinţele despre ceea ce se află în subteran", a declarat directorul general al organizaţiei, Audrey Azoulay.

Polinezia Franceză a suferit un eveniment major de albire a coralilor, în 2019. Cu toate acestea, acest recif nu pare să fi fost afectat în mod semnificativ.

"Descoperirea acestui recif într-o stare atât de bună este o veste excelentă şi poate inspira viitoarele măsuri de conservare. Credem că recifele mai adânci ar putea fi mai bine protejate de încălzirea globală", a declarat Laetitia Hedouin, de la Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) din Franţa.

Proiectul, condus de fotograful-explorator Alexis Rosenfeld, face parte din demersul global al UNESCO de cartografiere a oceanelor.

"Până în prezent, cunoaştem suprafaţa Lunii mai bine decât adâncurile oceanului. Doar 20 % din întregul fund al mării a fost cartografiat", a explicat Azoulay.

Potrivit UNESCO, recifele de corali sunt o "sursă importantă de hrană pentru alte organisme", astfel că localizarea lor poate ajuta la cercetarea biodiversităţii.

Recifele pot oferi, de asemenea, protecţie împotriva eroziunii de coastă sau a tsunami-urilor, iar organismele care trăiesc pe ele pot fi "importante pentru cercetarea medicală".

Informaţii conexe: Rare coral reef discovered near Tahiti by a UNESCO mission

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură