UNPR s-a aliat cu PSD şi au format Alianţa de Centru Stânga
alte articole
UNPR a intrat în USL cu care a format Alianţa de Centru Stânga, care a fost recent înregistrată la Tribunalul Bucureşti.
"Începând cu sesiunea parlamentară de toamnă, Uniunea Naţională pentru Progresul României activează ca parte integrantă a Uniunii Social Liberale, confirmând şi întărind astfel sprijinul politic acordat de UNPR Guvernului condus de Victor Ponta. UNPR şi PSD formează Alianţa de Centru Stânga, alianţa încheiată în conformitate cu voinţa politică a celor două partide şi cu respectarea procedurilor prevăzute de lege. Alianţa de Centru Stânga reprezintă pilonul social al USL, reunind cele mai consistente opţiuni de centru-stânga din spectrul politic românesc", se arată într-un comunicat al UNPR.
Cei de la UNPR au explicat că "această coagulare a forţelor de stânga va consolida Uniunea Social Liberală, va contribui la o mai bună guvernare, va întări politicile şi măsurile sociale, în special cele luate pentru creşterea nivelului de trai, va favoriza dialogul social şi va asigura stabilitatea României, în acord cu interesul naţional".
Tribunalul Bucureşti a înregistrat, pe 9 august, alianţa politică dintre UNPR şi PSD, denumită Alianţa de Centru-Stânga (ACS).
Cum s-a format UNPR
UNPR s-a format la iniţiativa lui Gabriel Oprea, fost membru al PSD din 2003 până în 2009, după care şi-a dat demisia şi a întemeiat noua formaţiune, împreună cu alţi lideri plecaţi din PSD, între care Marian Sârbu, Cristian Diaconescu şi Neculai Onţanu. În noua formaţiune au intrat nemulţumiţii din PSD şi PNL.
După 2009, UNPR s-a aflat în coaliţia de guvernare împreună cu PDL şi UDMR, iar la acea vreme între PSD şi UNPR au existat multe critici. Victor Ponta a declarat, la acea vreme, că nu se teme de trădări în partid după alegerile parlamentare din 2012, pentru că trădătorii şi ofiţerii acoperiţi au plecat la UNPR, iar cei de Uniune au susţinut că afirmaţiile lui Ponta reflectă frustrările personale ale acestuia legate de servicii, structuri şi uniforme.
Totuşi, recent, liderul UNPR Gabriel Oprea a semnat cu Victor Ponta un protocol pentru susţinerea Guvernului USL, pentru învestirea căruia UNPR a şi votat în Parlament. În ziua în care Ponta a fost numit premier, Oprea a revenit la sentimente mai bune şi a afirmat că acesta îi este prieten şi că este convins că parlamentarii Uniunii vor vota pentru stabilitatea ţării. Ponta a replicat imediat: "Domnul Oprea a fost colegul nostru şi nu a fost niciodată un secret că a fost colegul nostru, ca şi mulţi dintre cei de acolo".
La câteva zile de la depunerea la Tribunal a cererii de înregistrare a alianţei cu UNPR, Ponta spunea că a discutat cu Gabriel Oprea despre formarea unei singure formaţiuni de centru-stânga. El a mai precizat că USL se bazează inclusiv pe UNPR pentru majoritate politică, iar parlamentarii Uniunii vor fi sprijiniţi pentru un nou mandat.
"Am discutat şi cu Oprea, şi cu ceilalţi şi am considerat că, dincolo de lucrurile care ne-au despărţit în această perioadă şi nu şi le-a luat nimeni neapărat înapoi, este important să reunim PSD-ul cu ceea ce s-a desprins atunci din PSD şi, practic, să avem o singură formaţiune de partea de centru-stânga", spunea Ponta.
Discuţii contradictorii cu Băsescu
Băsescu a declarat, la momentul suspendării sale, că scopul principal al acţiunilor USL, UDMR, UNPR este preluarea controlului asupra justiţiei. "Ţinta finală a acţiunilor majorităţii parlamentare, conduse de domnul Victor Ponta, Crin Antonescu, Daniel Constantin, Gabriel Oprea şi Kelemen Hunor, este punerea sub control a Justiţiei. Suspendarea preşedintelui este doar o etapă. Problema acestor domni şi a partidelor este punerea sub control a justiţiei. Repet, suspendarea preşedintelui este doar o etapă intermediară, care, conform planificării lor, urmează să aibă loc în zilele următoare", a spus Băsescu.
Deşi a anunţat că nu va vota în favoarea suspendării lui Băsescu, în Parlament UNPR-ul s-a răzgândit şi suspendarea a avut loc cu sprijinul acestei formaţiuni.
Băsescu nu avea o părere prea bună despre Gabriel Oprea şi a spus că acesta este "şeful mafiei personale a lui Adrian Năstase", însă apoi a precizat că este "un om pe care l-a reevaluat", recunoscând că, atunci când acesta a fost impus de PSD ca ministru de Interne, avea mari semne de întrebare. Oprea, la rândul său, a declara că Băsescu este un "bărbat de stat şi un patriot", afirmând că niciodată nu l-a făcut şeful mafiei personale a lui Adrian Năstase, aceasta fiind o afirmaţie "inventată de presă".