Unitatea TikTok din Canada solicită revizuirea judiciară a ordinelor de închidere

Logo al companiei TikTok pe un banner (Sean Gallup/Getty Images)
Redacţia
11.12.2024

Unitatea TikTok din Canada a depus o moţiune de urgenţă la Curtea Federală a Canadei, solicitând o revizuire judiciară a unui ordin prin care compania trebuie să îşi închidă operaţiunile din ţară din motive de securitate naţională, relatează Reuters, citând o declaraţie de marţi a companiei.

Aplicaţia de social media deţinută de chinezi a solicitat instanţei să anuleze un ordin guvernamental care cere TikTok să îşi lichideze activitatea în Canada, se arată într-un dosar datat 5 decembrie.

Ca alternativă, instanţa ar putea anula ordinul şi să îl returneze guvernului pentru reexaminare, împreună cu recomandări.

Ottawa a început anul trecut să investigheze planul TikTok de a investi şi de a-şi extinde activitatea în Canada.

Revizuirea a condus luna trecută la un ordin guvernamental care cerea firmei să îşi încheie operaţiunile canadiene din motive de securitate naţională.

Închiderea activităţii sale canadiene ar duce la pierderea a sute de locuri de muncă, susţine TikTok în declaraţia sa privind contestaţia juridică.

„Credem că este în interesul canadienilor să găsim o soluţie semnificativă şi să ne asigurăm că o echipă locală rămâne pe loc, alături de platforma TikTok”, se arată în declaraţie.

În conformitate cu legislaţia canadiană, guvernul poate evalua riscurile potenţiale pentru securitatea naţională ale investiţiilor străine, cum ar fi propunerea TikTok. Legea împiedică guvernul să dezvăluie detaliile unor astfel de investiţii.

Ordinul de luna trecută nu a blocat accesul canadienilor la platforma populară de social media. TikTok are mai mult de 14 milioane de utilizatori lunari în Canada, potrivit companiei.

Ministerul canadian al Inovării, Ştiinţei şi Industriei nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii în afara orelor de lucru obişnuite.

Ordinul canadian a urmat unei acţiuni similare în SUA, unde preşedintele Joe Biden a semnat în aprilie o lege prin care solicită companiei ByteDance, care deţine TikTok, să îşi vândă activele din SUA până la 19 ianuarie 2025 sau să se confrunte cu o interdicţie la nivel naţional.

Luni, TikTok şi ByteDance au solicitat separat unei curţi de apel să blocheze temporar legea în aşteptarea unei revizuiri a Curţii Supreme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor