Una dintre cele mai mari licitaţii cu bani din PNRR, anulată din lipsă de oferte

Gara de Nord, trenuri şi călători
Gara de Nord, trenuri şi călători (Epoch Times România)

Licitaţia lansată de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) pentru cumpărarea a 12 trenuri pe hidrogen a fost anulată marţi din lipsă de oferte, transmite ARF, potrivit G4Media. Instituţia face referire într-un comunicat la "aspecte semnalate de companiile interesate", fără să explice însă ce au cerut aceste firme.

Licitaţia ratată este una dintre cele mai mari organizate cu fonduri europene din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), evaluată între 2,4 miliarde de lei fără TVA, şi 4,2 miliarde de lei fără TVA, în funcţie de durată serviciilor conexe contractului – 15, respectiv 30 de ani.

Lansată în octombrie 2022, licitaţia urmărea achiziţia de 12 rame electrice pe bază de pile de combustie cu hidrogen (RE-H). Nici o companie nu a depus ofertă la această licitaţie.

ARF a anunţat că analizează soluţiile pentru reluarea procedurii într-un termen cât mai scurt, ca să se încadreze în jaloanele PNRR şi să nu piardă fondurile alocate.

„Echipa ARF va derula, în prealabil, o serie de consultări de piaţă prin platforma electronică de licitaţii SICAP, pentru a identifica soluţiile adecvate la aspecte semnalate de companiile interesate în cadrul derulării procedurii încheiate”, spune ARF.

Procedura presupune achiziţia a 12 automotoare în tracţiune electrică pe bază de pile de combustie cu hidrogen, dar şi serviciile de mentenanţă şi reparaţii necesare funcţionării acestora timp de 15 ani, precum şi serviciile de alimentare cu hidrogen, obiectivul de investiţii fiind finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Procedura prevede şi posibilitatea suplimentării perioadei de mentenanţă cu încă 15 ani, prin act adiţional.

Pe ce linii urma sa circule trenurile cu hidrogen, potrivit Economedia:

– Magistrala 300 – Bucureşti Gara de Nord – Chitila;

– Linia 700 T1 – Ramificaţie Aeroport T1 – Aeroport Henri Coandă T1;

– Magistrala 700 – Bucureşti Nord – Ramificaţie Aeroport T1;

– Magistrala 101 – Bucureşti Nord – Titu – Piteşti – Craiova;

– Linia 104 – Titu – Târgovişte;

– Linia 106 – Piteşti – Curtea de Argeş.