Un radar cuantic va pune capăt imunităţii avioanelor invizibile
alte articole
Cercetătorii de la Universitatea Waterloo din Ontario (Canada), au creat o nouă tehnologie care promite să-i ajute pe operatorii de radare să răzbată prin zgomotul de fond şi să izoleze obiectele - inclusiv avioane şi rachete care se ascund - cu o precizie fără precedent.
„În Arctica, clima spaţială cum ar fi furtunile geomagnetice şi exploziile solare interferează cu funcţionarea radarului şi împiedică identificarea eficientă a obiectelor“, a declarat într-un comunicat Jonathan Baugh, membru al Institute for Quantum Computing (IQC) şi profesor la Departamentul de Chimie, care conduce proiectul împreună cu alţi trei cercetători de la IQC şi Institutul Waterloo pentru Nanotehnologie (WIN).
„Trecând de la radarul tradiţional la radarul cuantic sperăm să reducem nu numai acest zgomot dar să identificăm şi obiecte care au fost proiectate special pentru a evita detectarea.”
Aeronavele stealth se bazează pe vopseaua specială şi designul fuselajului lor pentru a absorbi şi deflexa undele radio, făcându-le invizibile pentru radarul tradiţional. De asemenea, ele utilizează blocajul electronic pentru detectoarele de inundaţii cu zgomot artificial. Cu radarul cuantic, în teorie, aceste avioane nu vor fi doar expuse, dar piloţii vor ignora faptul că au fost detectaţi.
Radarul cuantic utilizează o tehnică de detectare numită iluminare cuantică, pentru a detecta şi a primi informaţii despre un obiect, bazată pe un sistem tip "plasă de fotoni".
„Scopul proiectului nostru este de a crea o sursă solidă de fotoni tip "plasa de fotoni", care poate fi generată doar apăsând pe un buton”, a spus Baugh.
Până în prezent iluminarea cuantică a fost explorată doar în laborator. Guvernul Canadei, în cadrul programului de ştiinţă şi tehnologie All Domain Situational Awareness (ADSA) al Departamentului Apărării Naţionale, investeşte pentru a eficientiza utilizarea sa în domeniu.
Cele 54 de staţii radar din Sistemul de Avertizare de Nord (NWS), cu baza în regiunea arctică şi operate de Comandamentul de Apărare Aerospaţial al Americii de Nord (NORAD) - partajate de Statele Unite şi Canada încă de pe vremea Războiului Rece -, au ajuns la sfârşitul ciclului lor de viaţă şi ar putea fi necesar să fie înlocuite deja din 2025.
„Acest proiect ne va permite să dezvoltăm tehnologia care să ajute la deplasarea radarului cuantic din laborator pe teren”, a spus Baugh. „Ar putea schimba modul în care ne gândim la securitatea naţională.”
Articol ştiinţific de referinţă: Quantum radar will expose stealth aircraft