Un fulger loveşte un avion la scurt timp după decolarea din Amsterdam [video]
alte articole
Potrivit experţilor, în medie un avion este lovit de un fulger la fiecare 1.000 de ore de zbor. Şocul electric nu reprezintă un pericol pentru pasageri datorită efectului cunoscut sub numele de „cuşca lui Faraday”.
Cuşca lui Faraday este un spaţiu închis pe toate părţile, format dintr-un grilaj ajurat (o plasă conductoare metalică), cu orificii foarte mici, care reacţionează ca o oglindă, similară celei care intră în alcătuirea radiotelescoapelor. Un câmp electric din exteriorul cuştii lui Faraday produce o “descărcare de suprafaţă”, în partea exterioară, conductoare, a incintei, iar în interiorul acesteia se formează un alt câmp, care îl compensează pe cel exterior. Un fulger care loveşte o maşină va diviza curentul din interior şi va forma un câmp care îl va neutraliza pe cel al fulgerului. Contactul cu şoseaua, spe exemplu, creează un circuit care va conduce curentul spre pământ. Chiar şi un automobil decapotabil, cu înveliş textil şi bară metalică de rulare oferă protecţie, în astfel de cazuri, în aproape aceeaşi măsură, chiar dacă este o “cuşcă” imperfectă (mai multe informaţii aici). Avioanele lovite de fulgere sau vehiculele pe şine sunt protejate de acelaşi mecanism pe baza căruia funcţionează cuşca lui Faraday.
Cu toate acestea, un fulger care loveşte un avion continuă să surprindă şi să înspăimânte în paceeaşi măsură, aşa cum s-a întâmplat cu câteva zile în urmă cu un zbor decolat din Amsterdam.
Luni, 13 noiembrie a.c., Amsterdam, capitala Olandei, a fost lovită de o furtună electrică. Avionul Boeing 777-300 al companiei olandeze KLM cu destinaţia Lima (Peru) a putut decola fără probleme dar, câteva minute mai târziu, a fost lovit de un fulger. Acesta a căzut pe vârful avionului şi a alunecat pe aripa stângă a acestuia fără a provoca daune.
Imaginile au fost surprinse de un pasager în aeroportul Amsterdam-Schiphol, care le-a lansat ulterior pe canalul său Youtube Valk Aviation.
Avionul şi-a continuat zborul şi a ajuns în Peru fără ca pasagerii sau echipajul să aibă dificultăţi. Motivul principal este că aeronavele comerciale moderne sunt cuşti Faraday excelente, întrucât descărcările electrice circulă în afara navei şi nu afectează interiorul.