Un consilier al lui Viktor Orban declară că Ungaria nu ar fi luptat împotriva unei invazii ruseşti

Viktor Orban (NurPhoto via Getty Images)
Redacţia
27.09.2024

Cel mai popular personaj al opoziţiei din Ungaria a cerut joi demisia unuia dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai premierului Viktor Orban din cauza declaraţiilor făcute de acesta, care sugera că Ungaria nu s-ar fi apărat împotrivă unei invazii ruseşti, spre deosebire de Ucraina, potrivit AP.

Asistentul Balázs Orban, care nu este rudă cu prim-ministrul, a declarat miercuri pe podcastul său că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a luat o decizie „iresponsabilă” alegând să îşi apere militar ţara după ce Moscova a lansat o invazie la scara largă în februarie 2022.

El a spus că Ungaria a învăţat din revolta sa anticomunistă din 1956 - care a fost în cele din urmă zdrobită de Armata Roşie, ucigând până la 3.000 de civili şi distrugând o mare parte din Budapesta - că „preţioasele vieţi maghiare” trebuie tratate cu prudenţă, mai degrabă decât să le „ofere” pentru apărare.

„Fiecare ţară are dreptul de a-şi decide singură destinul”, a declarat Balázs Orban. „Dar bazându-ne pe '56, nu am fi făcut ceea ce a făcut preşedintele Zelenski acum doi ani şi jumătate, pentru că ar fi fost iresponsabil”.

Liderul celui mai puternic partid de opoziţie din Ungaria, Peter Magyar, a scris într-o postare pe social media că declaraţia „a umilit memoria miilor de luptători maghiari pentru libertate, dintre care sute - spre deosebire de Balázs Orban - au fost dispuşi să îşi sacrifice viaţa pentru libertatea şi independenţa ţării lor”.

Balázs Orban este directorul politic al premierului naţionalist Viktor Orban şi unul dintre cei mai apropiaţi consilieri ai acestuia. El a jucat un rol esenţial în elaborarea unei mari părţi a strategiei externe şi interne a Ungariei şi a întreţinut relaţii strânse cu anumite segmente ale Partidului Republican din SUA care sunt aliniate fostului preşedinte Donald Trump.

Guvernul său a adoptat o poziţie adversă faţă de Ucraina vecină şi a încercat să blocheze, să întârzie sau să diminueze eforturile Uniunii Europene de a oferi sprijin financiar şi militar Kievului şi de a impune sancţiuni Moscovei în legătură cu războiul din Ucraina.

Astfel de eforturi au condus la acuzaţii din partea multor lideri europeni că Ungaria acţionează pentru a diviza UE şi a promova interesele Rusiei.

Revolta anticomunistă a Ungariei din perioada Războiului Rece ocupă un loc important în conştiinţa ţării ca simbol al luptei sale eroice pentru independenţă şi autodeterminare. Unii maghiari consideră legăturile strânse pe care guvernul lor le are astăzi cu Rusia drept o trădare a eforturilor revoluţiei din 1956 de a forţa soldaţii sovietici să părăsească ţară.

Joi, Magyar a cerut demisia lui Balázs Orban până pe 23 octombrie, la cea de-a 68-a aniversare a revoluţiei.

„Un astfel de om nu poate deţine o funcţie publică alături de prim-ministrul Ungariei”, a scris Magyar.

Într-un videoclip postat pe Facebook în cursul zilei de joi, Balázs Orban a declarat că cuvintele sale au fost „răstălmăcite” şi a acuzat „propaganda pro-război” că încearcă să implice Ungaria în războiul din Ucraina.

„Eroii din 1956 sunt eroi naţionali. Memoria lor este sacră şi inviolabilă, iar eroii din 1956 au avut dreptate şi au făcut ceea ce trebuia”, a spus el, încercând o ajustare, generată de reacţia publicului.

Guvernul Ungariei a pledat mult timp pentru o încetare imediată a focului şi negocieri de pace pentru războiul din Ucraina, dar nu a subliniat ce ar însemna aceasta pentru integritatea teritorială a Ucrainei sau pentru securitatea viitoare a Europei şi a altor aliaţi NATO.

Viktor Orban i-a înfuriat pe liderii UE în iulie, când a efectuat vizite neanunţate în Rusia şi China în ceea ce el a descris ca fiind o „misiune de pace”. Întâlnirea sa de la Moscova cu preşedintele rus Vladimir Putin a fost prima a unui lider UE în mai bine de doi ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor