UE şi Turcia au finalizat controversatul acord pe tema refugiaţilor

Uniunea Europeană a finalizat un acord cu Turcia pe baza căruia toţi refugiaţii şi migranţii care sosesc în Europa începând de duminică vor fi trimişi înapoi de unde au venit.
Refugiaţi călătoresc dinspre Turcia spre insula elenă Kos.
Refugiaţi călătoresc dinspre Turcia spre insula elenă Kos. (Captură Foto)

Liderii europeni, reuniţi la Bruxelles în Consiliul European de primăvară pentru un summit de două zile, au aprobat un controversat acord cu Turcia, un acord considerat a fi o soluţie la criza tot mai gravă a refugiaţilor.

“Acordul cu Turcia a fost aprobat”, a declarat premierul finlandez Juha Sipila, într-o postare pe Twitter.

La rândul său, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a clarificat câteva puncte cheie cu premierul turc Ahmet Davutoglu în timpul discuţiilor de vineri dimineaţă.

Conform acordului, care este aşteptat să fie semnat oficial în cursul acestei zile, toţi refugiaţii şi migranţii care sosesc în Grecia începând de duminică vor fi trimişi în Turcia.

În schimbul reprimirii refugiaţilor, Turcia poate relua discuţiile privind aderarea la UE, cu promisiunea că negocierile asupra unei zone de interes să fie deschise înainte de luna iulie.

De asemenea, cetăţenii turci vor putea să călătorească fără vize pe teritoriul Uniunii Europene începând de la sfârşitul lui iunie, cu condiţia ca până atunci Ankara să îndeplinească o listă ce cuprinde 72 de condiţii.

În plus, UE a căzut de acord să accelereze transferul a 3 miliarde de euro pentru ajutarea refugiaţilor sirieni din Turcia, în condiţiile în care noi proiecte în acest sens vor fi discutate în acest weekend. După epuizarea acestor trei miliarde, UE va mobiliza încă trei miliarde.

Turcia a promis că toţi migranţii întorşi vor fi trataţi în conformitate cu legea internaţională, cu garanţia că ei nu vor fi trimişi înapoi în ţările de unde au fugit iniţial.

Controversatul plan de “unul-pentru-unul” rămâne intact: pentru fiecare refugiat sirian pe care UE îl trimite înapoi peste Marea Egee, un sirian din Turcia va fi stabilit în Europa.

Dar numărul de sirieni care pot să se stabilească în Europa din Turcia a fost limitat la 72.000 pe an, faţă de 108.000 cât au recomandat agenţiile umanitare internaţionale. Planul de relocalizare al UE va fi oprit de îndată ce se depăşeşte pragul de 72.000 de persoane.

Anterior, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a criticat comportamentul “ruşinos” al Europei în privinţa refugiaţilor. Aproximativ 45.000 de oameni sunt blocaţi în Grecia, inclusiv 14.000 care locuiesc în condiţii dificile în satul elen Idomeni, în apropiere de graniţa dintre Grecia şi Macedonia, care şi-a ănchis recent graniţele în faţa refugiaţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe