UE are "un plan de urgenţă" în cazul în care Grecia părăseşte euro

Ţările din zona euro au discutat planurile de acţiune pentru cel mai rău caz - dacă Grecia decide să părăsească blocul celor 17 naţiuni care folosesc moneda comună.
Un grec scoţând bani de la un bancomat din Atena (Oli Scarff / Getty Images)
Alex Johnston
13.06.2012

Ţările din zona euro au discutat planurile de acţiune pentru cel mai rău caz - dacă Grecia decide să părăsească blocul celor 17 naţiuni care folosesc moneda comună.

Oficiali, care au dorit să rămână anonimi, au relatat pentru Reuters că o serie de planuri de urgenţă sunt în pregătire, deşi aceştia au declarat că nu cred că vor fi necesare. Oficialii care au vorbit cu agenţia de ştiri au spus că nu îşi pot imagina ca Grecia să părăsească zona euro.

Concret, miniştrii de finanţe au vorbit despre limitarea retragerilor de la ATM, impunerea unor controale la frontieră şi înfiinţarea unor controale de capital.

Ziarul Ekathimerini a raportat recent că au fost retraşi din băncile din Grecia în ultima lună între 7,5 miliarde de dolari şi 8,75 miliarde de dolari. În ultimele câteva zile, retragerile au crescut.

"Sunt pregătite planuri de urgenţă pentru cel mai rău caz, în care Grecia părăseşte zona euro," a relatat o sursă implicată în discuţii pentru Reuters. Sursa a mai adăugat: "Acestea nu sunt discuţii politice, acestea sunt discuţii între experţi în finanţe care trebuie să fie pregătiţi pentru orice eventualitate".

Planificarea este "sensibilă", deoarece orice se poate întâmpla în "cel mai rău caz," susţine el.

Un alt oficial a subliniat: "Toate planurile de intervenţie (pentru Grecia) revin la acelaşi lucru: să fie responsabil ca guvern înseamnă să anticipezi şi ceea ce speri să eviţi.''

Grecia va organiza noi alegeri duminică, după ce votul de luna trecută nu a reuşit să ducă la formarea unui guvern. Punctul principal al dezacordului este reprezentat de modalitatea de gestionare a măsurilor de austeritate extrem de nepopulare, mandatate de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional ca parte dintr-o înţelegere de a oferi Greciei un plan de salvare de 170 de miliarde de dolari.

Partidul de extremă-stânga, Syriza, care se opune măsurilor de austeritate, este de aşteptat să înregistreze câştiguri în alegeri, poate chiar o majoritate.

Liderul Syriza, Alexis Tsipras, a reiterat marţi că partidul său nu va forma un guvern de unitate cu partidele care favorizează planul de salvare al UE. Dar a adăugat că vrea să păstreze Grecia în zona euro.

"Dacă una din cele 17 ţări [din zona euro] se prăbuşeşte... focul va deveni incontrolabil şi nu se va limita doar la Grecia şi ţările din sud... el va distruge zona euro şi asta nu va fi în interesul nimănui," a avertizat el, conform Wall Street Journal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor