UE abandonează şi Venezuela: Juan Guaido nu mai este considerat preşedinte interimar

Deşi a fost detronat în cadrul unor alegeri considerate fraudate, UE îi taie lui Juan Guaido accesul la fonduri şi sprijin, abandonând Venezuela în mâinile marxistului Nicolas Maduro
Juan Guaido, liderul opozitei din Venezuela
Juan Guaido, liderul opozitei din Venezuela (Marco Bello/Getty Images)

În pofida rezoluţiei Parlamentului European de săptămâna trecută care cerea ca guvernele UE să menţină poziţia blocului în privinţa liderului venezuelean Juan Guaido - adevăratul preşedinte ales, care însă nu a putut fi învestit deoarece marxistul Nicolas Maduro a fraudat alegerile - o declaraţie comună a membrilor blocului l-a descris ca membru al opoziţiei democratice din ţară.

Uniunea Europeană a anunţat că, în ciuda faptului că îl consideră pe Juan Guaido drept un „interlocutor privilegiat”, nu-l mai consideră preşedinte interimar al Venezuelei.

La începutul lunii decembrie, Venezuela a ales un nou parlament, în cadrul unor alegeri pe care opoziţia pro-democrată le-a boicotat şi pe care majoritatea ţărilor occidentale le consideră fraudate şi o încercare a marxistului Nicolas Maduro de a controla legislativul ţării.

Venezuela lui Nicolas Maduro se luptă cu o economie nefuncţională, o criză alimentară şi migrarea a 5 milioane de locuitori în ţările învecinate.

Cei 27 de membri ai blocului au stabilit, într-o declaraţie comună, că Guaido face acum parte din opoziţia democratică, în ciuda unei rezoluţii recente a Parlamentului European care cerea ca guvernele UE să-şi menţină poziţia faţă de Guaido - aceea de şef de stat interimar.

"UE îşi repetă solicitările pentru ... libertatea şi siguranţa tuturor oponenţilor politici, în special a reprezentanţilor partidelor de opoziţie aleşi în Adunarea Naţională din 2015 şi în special a lui Juan Guaido", se menţionează în declaraţie în urma unei reuniuni a miniştrilor de externe ai UE la Bruxelles.

Săptămâna trecută, Guaido a mulţumit Parlamentului European pentru că l-a recunoscut ca preşedinte al Adunării Naţionale a Venezuelei, susţinând că alegerile parlamentare din 2020 au fost frauduloase.

Cu toate acestea, UE a încetat să se refere la Guaido drept „preşedintele interimar” al Venezuelei după ce mandatul său de conducere a Adunării Naţionale a expirat la începutul acestei luni - deşi alegerile din Venezuela sunt considerate fraudate.

Uniunea Europeană l-a recunoscut pe Juan Guaido preşedinte al Venezuelei în ianuarie 2019, în urma apelurilor făcute de Washington pentru a-l declara şef de stat.

Nefiind o chestiune de simbolism, statutul de preşedinte interimar îi permitea lui Guaido accesul la fondurile confiscate de guvernele Occidentale de la marxistul Maduro, precum şi acces la înalt oficiali pentru sprijinirea mişcării pro-democraţie din Venezuela, persecutată de regimul marxist.

În timp ce administraţia Trump a încercat - fără succes - să facă presiuni asupra comunităţii internaţionale pentru a-l înlocui pe Maduro, Joe Biden a spus deja că va fi dispus să „negocieze” cu Maduro pentru a pune capăt crizei politice şi economice în curs, adăugând că nu va cere demisia preşedintelui venezuelean ca o condiţie prealabilă pentru a pune capăt sancţiunilor SUA.