UDMR, acuzat de un grup de intelectuali maghiari din Transilvania că a devenit reprezentantul FIDESZ în România

Kelemen Hunor - gov.ro
Kelemen Hunor - gov.ro (Epoch Times România)

Un grup de intelectuali maghiari din Transilvania a acuzat, marţi, UDMR, că formaţiunea politică condusă de Kelemen Hunor ar fi devenit "reprezentantul FIDESZ" în România şi că ar fi suprimat democraţia pluralistă din interiorul organizaţiei, informează G4Media.

Aceştia au lansat şi o petiţie online în care se cere o luare de poziţie înaintea alegerilor din Ungaria, programate pentru data de 3 aprilie.

În textul petiţiei, iniţiatorii acesteia denunţă "campaniile saturate de ură promovate în ultimul deceniu" şi afirmă că "nu trebuie şi nu vrem să ne temem de Bruxelles, de Gyorgy Soros, de migranţi sau de minorităţi sexuale!". Totodată, aceştia cer "să se asigure transparenţa alegerilor şi verificarea eficientă a voturilor exprimate în afara graniţelor Ungariei", dat fiind faptul că maghiarii din Transilvania vor putea vota prin corespondenţă.

Redăm în continuare textul petiţiei:

Democraţia pluralistă este alternativa la falsele temeri inoculate politic

Luare de poziţie cu privire la alegerile din Ungaria

Ungaria votează anul acesta. În Transilvania sunt maghiari cu dublă cetăţenie care se pregătesc să voteze la scrutinul din aprilie. Este dreptul lor consfinţit prin lege. O parte dintre ei, care reprezintă majoritatea maghiarilor din Transilvania, nu va participa la alegeri din varii motive. Nu sunt cetăţeni maghiari, nu consideră că este moral să voteze în altă ţară, sau pur si simplu nu sunt interesaţi. Cu toate astea, rezultatele alegerilor ne afectează pe toţi în egală măsură.

Nu suntem şi nu putem rămâne indiferenţi la evoluţia vieţii politice din Ungaria, la modul în care se va configura guvernul într-o ţară cu care avem relaţii culturale şi sociale, de care ne leagă multiple relaţii de rudenie sau prietenie. Suntem pe deplin conştienţi de importanţă valorilor la care aderă un stat membru al Uniunii Europene pentru ca acestea modelează atitudinea UE faţă de maghiari, ceea ce afectează calitatea vieţii noastre în Transilvania. Evoluţia vieţii politice din Ungaria este esenţială şi în privinţa relaţiei dintre guvernul României şi al Ungariei pentru că dinamica relaţiei va defini cadrele vieţii politice şi sociale a maghiarilor din România.

Cultura politică a Ungariei, divizarea internă din ţară vecină trece dincolo de graniţe. Campaniile saturate de ură promovate în ultimul deceniu contribuie pe deplin la deteriorarea relaţiilor sociale chiar şi la nivelul vieţii cotidiene. Nu trebuie şi nu vrem să ne temem de Bruxelles, de Gyorgy Soros, de migranţi sau de minorităţi sexuale! Nu avem nevoie de protecţie împotriva lor. Dorim dialog, nu discursuri alarmiste.

Clientelismul şi arbitrarul promovat în politica din Ungaria a devenit dominant şi dincolo de graniţele ei cu consecinţe nefaste. Discursul public din Transilvania s-a atrofiat, spaţiul public este inundat de propagandă făţişă iar analizele, luările de poziţie raţionale sunt reprimate, ori nici nu ajung să fie formulate de teama represaliilor. Această stare nu poate fi menţinută în continuare pentru că miza este viitorul vieţii politice, culturale şi economice a comunităţii maghiare din Transilvania, credibilitatea ei morală.

Tăcerea ar confirma logica prevalentă în Ungaria care susţine că politica din Transilvania se reduce la urmărirea unor interese personale imediate. Respingem această idee, pentru că întăreşte o imagine falsă despre maghiarii din Transilvania (şi despre maghiarii din afara Ungariei, în general) cum că ei votează motivaţi doar de un calcul pragmatic personal. Este inacceptabil să fim priviţi în acest mod. Protestăm împotriva acestei caracterizări vădit tendenţioase.

Credem în respectarea principiilor democratice şi repudiem toate încercările de prejudiciere a procesului electoral, protestăm împotriva cumpărării de voturi şi fraudării alegerilor. De aceea considerăm că este esenţial să se asigure transparenţa alegerilor şi verificarea eficientă a voturilor exprimate în afara graniţelor Ungariei. Este interesul comun al maghiarilor din Transilvania, inclusiv al celor care nu vor vota, pentru că stigmatul fraudei ne va afecta pe toţi.

Voturile maghiarilor din afara Ungariei pot influenţa rezultatul alegerilor – un fapt care nu poate fi ignorat de partidele din Ungaria. Comunitatea maghiară din Transilvania este eterogenă cu opţiuni politice diverse: de stânga, liberală, ecologistă, conservatoare, indecişi. Cei care văd în noi un electorat nediferenţiat, înregimentat într-un singur partid întăresc imaginea negativă a comunităţilor maghiare din afara Ungariei. Imaginea comunităţii trebuie adaptată la pluralismul ei caracteristic, iar pentru asta avem nevoie de dialog, de un spaţiu public lipsit de constrângeri şi, nu în ultimul rând, de respect reciproc.

28 ianuarie 2022

Iniţiatorii: Eckstein-Kovacs Peter, Fosztó Laszlo, Gáspárik Attila, Kozak Gyula, Magyari Nandor Laszlo, Selyem Zsuzsa.