Ucraina avertizează că Rusia mobilizează 500.000 de soldaţi la graniţă pentru ofensivă

Soldaţi ruşi
Soldaţi ruşi (pravda.com.ua)

Ucraina avertizează că Moscova comasează sute de mii de soldaţi la graniţă pentru o nouă ofensivă masivă, cu doar câteva săptămâni înainte de prima aniversare a invaziei Rusiei, potrivit The Hill.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis joi un mesaj dur Occidentului când a anunţat că Rusia îşi adună forţele pentru a se "răzbuna".

"Acum Rusia îşi concentrează forţele. Ştim cu toţii acest lucru. Se pregăteşte să încerce să se răzbune, nu doar împotriva Ucrainei, ci şi împotrivă unei Europe şi a unei lumi libere", a declarat Zelenski la o conferinţă de presă alături de şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit AFP.

La rândul său, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat şi el, miercuri, presei franceze că Rusia are 500.000 de soldaţi pregătiţi pentru un atac care va avea loc în câteva săptămâni. Acest număr este mult mai mare decât cei 300.000 de soldaţi nou înrolaţi pe care preşedintele rus Vladimir Putin i-a chemat în toamna anului trecut.

"Oficial, au anunţat 300.000, dar când vedem trupele la graniţe, conform evaluărilor noastre, este mult mai mult", a declarat Reznikov.

Şi un înalt oficial al Ministerului ucrainean al Apărării, Iurii Sak, a declarat joi pentru NBC News că oficialii sunt îngrijoraţi că armata Moscovei se pregăteşte pentru un atac care va avea loc în curând şi care are ca scop să întoarcă războiul în favoarea Kremlinului.

"Ar trebui să înţelegem că ameninţarea unei noi şi altei ofensive va rămâne până când vom învinge Rusia", a spus Sak.

Oficialii occidentali şi ucraineni au avertizat de mult timp că Rusia plănuieşte o nouă ofensivă de primăvară, după seria de înfrângeri jenante în vară şi toamnă şi un impas aproape total în timpul iernii.

Dar avertismentele se intensifică înainte de aniversarea de un an a războiului, la 24 februarie.

Şeful de cabinet al lui Zelenski, Andriy Yermak, a scris joi pe Twitter că a vorbit cu consilierul american pentru securitate naţională Jake Sullivan şi cu preşedintele Statului Major Întrunit, generalul Mark Milley, despre o nouă ofensivă a Kremlinului.

Forţele ruseşti, care au făcut progrese semnificative în jurul oraşului Bakhmut din est în ultimele două săptămâni - cel mai mare câştig al lor în război din vară încoace - caută să cucerească în sfârşit oraşul şi să treacă de câştigurile incrementale la victorii mai mari pe câmpul de luptă.

Moscova speră că sutele de mii de rezervişti şi noii recruţi pe care i-a chemat în toamnă îi vor permite să reconstituie unităţile militare epuizate anul trecut.

Existenţa unei ferestre de timp până când Ucraina va intra efectiv în posesia vehiculelor de luptă şi tancurile occidentale recent promise este un factor care face ca acest calendar să avanseze, previzionează experţii.

Atât SUA, cât şi Germania au fost de acord luna trecută să trimită tancuri forţelor Kievului, inclusiv 31 de tancuri M1 Abrams de la Washington.

În discursul său video nocturn, Zelenski a avertizat că oficialii ucraineni din domeniul apărării vor trebui să facă unele alegeri dificile pe măsură ce bătălia pentru Bahmut continuă să se desfăşoare, spunând că situaţia "a devenit mai dură" în regiune.

"Inamicul încearcă să obţină măcar ceva acum pentru a arăta că Rusia are unele şanse la aniversarea invaziei", a spus el.