Ucraina acuză Armata Rusă că a folosit muniţie cu fosfor în ultimul atac asupra Insulei Şerpilor

Ruşii, acuzaţi că folosesc muniţie cu fosfor în Ucraina
Ruşii, acuzaţi că folosesc muniţie cu fosfor în Ucraina

Armata ucraineană a acuzat Rusia că a efectuat vineri lovituri cu muniţie incendiară cu fosfor pe Insula Şerpilor, la doar o zi după ce Moscova şi-a retras forţele de pe această stâncă din Marea Neagră.

"Astăzi, în jurul orei 18:00,... avioane SU-30 ale forţelor aeriene ruse au efectuat de două ori lovituri cu bombe cu fosfor pe Insula Şerpilor", a precizat într-un comunicat, citat de Alarabiya News.

Joi, Ministerul rus al Apărării a descris retragerea ca fiind "un gest de bunăvoinţă" menit să demonstreze că Moscova nu va interfera cu eforturile ONU de a organiza exporturi protejate de cereale din Ucraina.

Armata ucraineană i-a acuzat vineri pe ruşi că sunt incapabili să "respecte chiar şi propriile declaraţii". Declaraţia ucrainenilor a fost însoţită de o înregistrare video în care se vede cum un avion aruncă muniţii de cel puţin două ori pe insulă şi ceea ce par a fi dungi albe care se ridică deasupra acesteia.

Armele cu fosfor, care lasă o dâră albă caracteristică pe cer, sunt arme incendiare a căror utilizare împotriva civililor este interzisă în cadrul unei convenţii internaţionale, dar permisă pentru ţinte militare.

Ucraina a acuzat Rusia că le-a folosit de mai multe ori în timpul invaziei lansate la 24 februarie, inclusiv asupra unor zone civile, acuzaţii pe care Moscova le-a negat.

Ucraina a susţinut că ruşii au fost forţaţi să se retragă de pe insulă după ce au fost supuşi unui baraj de tiruri de artilerie şi rachete.

Insula Şerpilor a devenit celebră după ce un schimb de replici radio a devenit viral la începutul războiului, în care soldaţii ucraineni răspund "f_ _k yourself" unei nave de război ruseşti care le cerea să se predea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe