Twitter susţine că au crescut cererile guvernamentale de cenzurare a mesajelor de la jurnalişti şi publicaţii cu 26%

Logoul Twitter
Logoul Twitter (Bethany Clarke/Getty Images)

Gigantul social media Twitter a anunţat, miercuri, că numărul cererilor guvernamentale de a elimina conţinutul postat de jurnalişti şi ştiri a crescut cu 26% în întreaga lume, în a doua jumătate a anului 2020, faţă de prima jumătate a anului, relatează Reuters.

Potrivit raportului de transparenţă al companiei, 199 de jurnalişti „verificaţi” şi ştiri de pe platforma sa au făcut obiectul a 361 de cereri legale de eliminare a conţinutului - deşi gigantul reţelelor de socializare a refuzat să spună ce ţări le-au depus.

Între timp, Twitter a primit peste 14.500 de cereri "de informaţii" în perioada 1 iulie - 31 decembrie, din care 30% au fost onorate. India este „cea mai mare sursă de solicitări de informaţii din partea guvernelor în a doua jumătate a anului 2020, depăşind Statele Unite, care a fost a doua în privinţa volumului de cereri”, potrivit raportului.

Astfel de cereri de informaţii pot include guverne sau alte entităţi care solicită identitatea persoanelor care transmit mesaje pe Twitter sub pseudonim.

De asemenea, Twitter a primit peste 38.500 de cereri legale de eliminare a conţinutului, cu 9% mai puţine faţă de prima jumătate a anului 2020 şi a declarat că a respectat 29% din cereri, conform Reuters.

După ce s-a angajat în mai multe conflicte cu ţări - în primul rând cu India - cu privire la regulile care reglementează conţinutul social media, Twitter a anunţat săptămâna trecută că a angajat un director interimar de conformitate în India, precum şi alţi directori însărcinaţi să se asigure că firma respectă legile internaţionale.

În aprilie, Twitter a recunoscut că a cenzurat criticile aduse guvernului indian pe fondul unor rapoarte pe scară largă conform cărora numărul oficial al deceselor guvernului în timpul pandemiei a fost denaturat, iar cifra reală ar putea fi de până la 30 de ori mai mare decât cea raportată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură