Twitter, dat în judecată. Compania, acuzată că a "redus la tăcere" medicii care au postat informaţii veridice despre COVID

(Bethany Clarke/Getty Images)

Trei medici au dat în judecată Twitter, susţinând că societatea şi-a încălcat propriile reguli şi standardele comunităţii atunci când le-a suspendat conturile pentru că au postat "declaraţii veridice privind politica, diagnosticul şi/sau tratamentul COVID-19".

Medicii Robert Malone, Peter McCullough şi Bryan Tyson au depus, luni, acţiunea în instanţă la Curtea Superioară din California, comitatul San Francisco.

Reclamanţii susţin că Twitter a încălcat termenii contractului său atunci când a suspendat definitiv conturile reclamanţilor, le-a redus vocea la tăcere şi nu le-a oferit insigna "Verificat".

Reclamanţii susţin că acţiunile Twitter au reprezentat un factor substanţial în cauzarea de prejudicii şi cer judecătorului să ordone Twitter să le reactiveze conturile.

Toţi cei trei medici sunt reprezentaţi de avocaţii Bryan M. Garrie şi Matthew P. Tyson (fără nicio legătură cu reclamantul Bryan Tyson).

La 12 mai, Matthew P. Tyson a trimis o scrisoare directorilor şi agenţilor de management ai Twitter, solicitând companiei să repună în funcţiune conturile a cinci medici, inclusiv ale reclamanţilor, şi să le ofere menţiunea "verificat", dar Twitter nu a răspuns.

În scrisoare, Matthew Tyson a recunoscut că Twitter este o "companie privată" şi că termenii acesteia prevăd că poate "suspenda conturile utilizatorilor pentru orice motiv sau fără motiv".

"Însă Twitter a implementat, de asemenea, standarde specifice ale comunităţii pentru a limita COVID-19 şi dezinformarea pe platformă, iar Twitter era obligat să respecte aceşti termeni", a adăugat el.

Potrivit plângerii, termenii de moderare a conţinutului de către Twitter au inclus criterii pentru proceduri de eliminare a tratamentelor ineficiente şi de diagnosticare false, precum şi măsuri pentru "etichetarea" informaţiilor ca fiind "înşelătoare".

Twitter are o politică ce "permite maximum cinci abateri de la regulament" ca parte a liniilor directoare privind dezinformarea COVID-19 şi a standardelor comunităţii.

Site-ul web al Twitter precizează:

"Consecinţele încălcării politicii noastre referitoare la informaţiile înşelătoare privind COVID-19 depind de gravitatea şi tipul încălcării şi de istoricul încălcărilor anterioare ale contului. În cazurile în care conturile încalcă în mod repetat această politică, vom folosi un sistem de reguli pentru a determina dacă trebuie aplicate măsuri de executare suplimentare".

1. Semnifică "nicio acţiune la nivel de cont".

2. Are ca rezultat blocarea contului timp de 12 ore.

3. Duce la o altă blocare a contului timp de 12 ore.

4. Duce la blocarea contului timp de şapte zile.

5. Duce la suspendarea permanentă.

Reclamanţii susţin că s-au bazat pe faptul că Twitter a utilizat şi a aplicat cu bună credinţă termenii săi şi că era previzibil pentru Twitter că reclamanţii se vor baza pe termenii pe care compania este obligată să îi respecte.

Potrivit plângerii, o "postare veridică cu privire la politica, diagnosticul şi/sau tratamentul COVID-19" nu ar încălca termenii de serviciu, standardele comunităţii, politicile de moderare a conţinutului sau orientările privind dezinformarea ale Twitter.

"Niciunul dintre aceşti medici nu a postat informaţii false sau înşelătoare şi nici nu a primit cinci atenţionări înainte de suspendare. Nu este întâmplător faptul că Twitter a încălcat propriile sale reguli privind dezinformarea COVID-19 şi a suspendat conturile doctorilor Zelenko, Malone, Fareed, Tyson şi McCulloug", a declarat Matthew Tyson, în scrisoarea către Twitter.

În scrisoare se precizează:

"Twitter a primit ameninţări exprese şi implicite din partea oficialilor guvernamentali de a cenzura anumite puncte de vedere şi vorbitori, pentru ca Twitter să nu se confrunte cu modificarea sau revocarea Secţiunii 230, sau cu aplicarea legii antitrust. Aceasta a fost o decizie a Twitter.

De dragul profiturilor, a ales să renunţe la rolul său de furnizor neutru de servicii de internet şi, în schimb, să colaboreze în mod deschis şi intenţionat cu guvernul pentru a reduce la tăcere discursurile legale".

Într-un e-mail trimis către The Defender, avocatul principal Garrie şi avocatul Matthew Tyson au declarat:

"În acest climat politic, onestitatea este o marfă rară, iar preocupările legate de vaccinurile şi terapiile medicamentoase noi şi experimentale şi de siguranţa şi eficacitatea tratamentelor alternative în ambulatoriu ar trebui să fie subiectul unei dezbateri publice complete şi transparente.

Dr. Malone, Tyson şi McCullough sunt medici şi oameni de ştiinţă foarte calificaţi şi acreditaţi, ei au postat pe Twitter informaţii veridice care contraziceau naraţiunea principală privind politica, diagnosticul şi tratamentul COVID-19.

Aceştia au împărtăşit informaţii bazate pe fapte care au suscitat un interes public amplu, întrucât oamenii din întreaga lume încearcă să decidă cum să se trateze pe ei înşişi şi pe cei dragi lor de COVID-19. Twitter i-a redus la tăcere.

Clienţii noştri încearcă să tragă Twitter la răspundere nu ca editor în temeiul Secţiunii 230, ci ca o contraparte la un contract, care a încălcat chiar termenii pe care i-a pus în aplicare pentru a modera postările. Vom trage Twitter la răspundere în instanţă şi vom dovedi adevărul declaraţiilor clienţilor noştri pentru ca lumea să vadă."

Twitter a refuzat să verifice conturile medicilor

Pe lângă faptul că au fost suspendate conturile pe Twitter, compania a refuzat să verifice conturile reclamanţilor, chiar dacă acestea îndeplineau criteriile de verificare ale Twitter.

Pentru a fi verificat, un cont trebuie să fie "notabil şi activ".

Twitter defineşte un cont notabil ca incluzând "activişti, organizatori şi alte persoane influente", inclusiv "persoane recunoscute".

Potrivit plângerii, Malone este un "om de ştiinţă şi medic recunoscut la nivel internaţional" care a obţinut o bursă la Harvard Medical School pentru cercetare clinică globală şi s-a format urmând cursurile Universităţii din California şi la laboratoarele de biologie moleculară şi virusologie ale Institutului Salk.

Malone este "inventatorul original al tehnologiei de vaccinare cu ARNm, al vaccinării cu ADN şi al mai multor tehnologii de livrare de platforme non-virale de ADN şi ARN/ARNm" şi are "aproximativ 100 de publicaţii ştiinţifice, care au fost citate de peste 12.000 de ori".

El deţine un rating "remarcabil" al factorului de impact pe Google Scholar şi este membru fără drept de vot în cadrul comitetului [Accelerating COVID-19 Therapeutic Interventions and Vaccines] al National Institutes of Health, care are sarcina de a gestiona cercetarea clinică pentru o varietate de tratamente medicamentoase şi anticorpi pentru COVID-19.

În plângere se afirmă că Malone şi-a folosit contul de Twitter pentru a posta declaraţii veridice cu privire la politica, diagnosticul şi/sau tratamentul COVID-19. El nu a primit nicio atenţionare pentru conţinutul său şi nu a încălcat regulile Twitter, însă contul său a fost suspendat permanent.

McCullough, potrivit plângerii, este un medic cu rezultate foarte bune, fondator şi actual preşedinte al Societăţii Cardiorenale din America.

Lucrările lui au fost "publicate de peste 1.000 de ori, a făcut prezentări privind progresul medicinei în întreaga lume şi a fost invitat să ţină prelegeri la Academia de Ştiinţe din New York, la Institutele Naţionale de Sănătate, la Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente şi la Agenţia Europeană pentru Medicamente".

McCullough a făcut parte, de asemenea, din comitetele de redacţie ale mai multor reviste de specialitate şi a fost membru sau preşedinte al comitetelor de monitorizare a siguranţei datelor din 24 de studii clinice randomizate.

El a fost un "lider în răspunsul medical la COVID-19, are peste 30 de publicaţii cu privire la această infecţie, a comentat şi a depus numeroase mărturii cu privire la tratamentul COVID-19, inclusiv în faţa Comitetului pentru Securitate Internă şi Afaceri Guvernamentale al Senatului SUA", se arată în proces.

Contul lui McCullough a fost suspendat, dar Twitter i-a permis să creeze un nou cont care este urmărit de peste 480.000 de persoane. Cu toate acestea, el încă nu poate primi un ecuson de "verificat".

Într-o postare din 28 iunie, McCullough a declarat că "se anunţă probleme la orizont pentru 'transportatorul comun' al cărui unic rol este de a oferi o platformă pentru operaţiunile de comunicare", făcând referire la proces.

Tyson este medic licenţiat cu 15 ani de experienţă în spitale şi în medicina de urgenţă. El profesează împreună cu Dr. George Fareed, care a fost, de asemenea, suspendat de pe Twitter pentru că a postat ceea ce a susţinut că erau informaţii veridice despre COVID-19.

Tyson şi Fareed "au obţinut recunoaştere internaţională pentru că au oferit un tratament timpuriu de succes la peste 10.000 de pacienţi cu COVID-19, cu zero decese atunci când tratamentul a început în termen de 7 zile", se arată în plângere.

Tyson a depus mărturie în diverse proceduri cu privire la protocoalele de tratament în stadii iniţiale şi a fost coautor al unei cărţi despre COVID-19.

De asemenea, el a candidat pentru Camera Reprezentanţilor a SUA în cel de-al 25-lea district al Congresului din California, însă nu a fost considerat "un personaj notabil de interes public" în ceea ce priveşte politica, diagnosticul şi/sau tratamentul COVID-19, ceea ce i-a interzis să obţină un ecuson "Verificat" pe Twitter.

Tyson spune că a postat doar declaraţii veridice despre politica, diagnosticul şi/sau tratamentul COVID-19 pe contul său şi la niciuna dintre postările sale nu a fost atenţionat cu vreuna dintre cele cinci "abateri" ale politicii Twitter sau nu a încălcat termenii de serviciu ai companiei.

Ca şi cele ale lui Malone, conturile lui Tyson şi Fareed au fost suspendate permanent.

"Pe scurt, aceştia sunt cinci [medici], unele dintre cele mai bine informate şi mai utile voci din lume în ceea ce priveşte tratamentul COVID-19. În mod îngrijorător, Twitter i-a redus pe toţi la tăcere", a scris Matthew Tyson în scrisoarea sa.