Turcia nu va recunoaşte rezultatele pseudo-referendumurilor din Ucraina: Suntem alături de poporul ucrainean

Recep Erdogan
Recep Erdogan (Mehmet Ali Ozcan/Anadolu Agency/Getty Images)

Turcia nu a recunoscut rezultatele pseudo-referendumului organizat în Crimeea în 2014 şi are aceeaşi poziţie clară în ceea ce priveşte pseudo-referendumurile pe care Rusia le desfăşoară în teritoriile ocupate temporar în Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc, Ibrahim Kalin, relatează Ukrinform, citând CNN Turk.

"Nu considerăm corecte tentativele de referendum unilateral, aşa cum nu am recunoscut referendumul din Crimeea din 2014 şi rezultatul acestuia, iar poziţia noastră cu privire la astfel de referendumuri este clară. Recunoaştem integritatea teritorială a poporului şi statului ucrainean şi ne exprimăm că suntem alături de Ucraina", a declarat Kalin.

Oficialul a mai declarat că Turcia face eforturi sincere pentru a pune capăt războiului.

Reamintim că în urma contraofensivei ucrainene din estul şi sudul Ucrainei din 20 septembrie, liderii din aşa-zisele republici Luhansk şi Doneţk precum şi colaboratorii din teritoriile ocupate de Rusia din regiunile Herson şi Zaporojie a s-au grăbit să anunţe "referendumuri privind aderarea la Rusia", programându-le pentru 23-27 septembrie.

Liderii puterilor occidentale au declarat deja că orice referendum simulat de Rusia în Ucraina va fi considerat ilegitim. În acelaşi timp, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat la 21 septembrie că Rusia va recunoaşte rezultatul acestora.

Între timp, un sondaj realizat în august 2022 de Active Group arată că, în teritoriile ocupate temporar în Ucraina, marea majoritate a respondenţilor sunt siguri că regiunea lor ar trebui să fie parte integrantă a Ucrainei şi că bunăstarea şi securitatea lor s-au deteriorat semnificativ pe fondul ocupaţiei.

În special, aproape 73% dintre respondenţi consideră că pretenţiile teritoriale ale Rusiei asupra regiunii lor sunt complet nefondate. De asemenea, 82% dintre respondenţii din zonele ocupate temporar din Ucraina au declarat că nu ar merge la secţiile de votare dacă autorităţile marionete ruseşti ar recurge la organizarea unui referendum

Mai trebuie precizat ca Ucraina a anunţat că în ucrainenii din regiunile ocupate de ruşi care au renunţat la cetăţenia ucraineană şi au primit în schimb paşaport rusesc au început să primească ordine de încorporare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe