Turcia îşi consolidează trupele în nordul Ciprului şi se revoltă împotriva deciziei "inexplicabile" a SUA

Recep Erdogan
Recep Erdogan (Mehmet Ali Ozcan/Anadolu Agency/Getty Images)

În urmă cu două săptămâni, SUA a făcut pasul istoric de a ridica restricţiile comerciale în domeniul apărării impuse Ciprului. Acest demers va intra în vigoare pentru anul fiscal 2023, iar politica va fi modificată la 1 octombrie, potrivit unor declaraţii ale secretarului de stat Antony Blinken.

La fel ca şi în cazul transferului recent de avioane F-16 americane modernizate către Grecia, Turcia se declara nemulţumită de situaţia din zonă susţinând ca armata greacă militarizează insulele din largul coastelor turceşti. Turcia spune acum că va trimite mai multe trupe şi arme pe teritoriul ocupat de Turcia din nordul Ciprului.

În acest context, preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat, într-un interviu televizat acordat postului de televiziune CNN Turk, că ridicarea restricţiilor impuse Ciprului de SUA a fost "inexplicabilă din punct de vedere al conţinutului şi al momentului" şi că Turcia îşi va consolida prezenţa militară în nordul ocupat al Ciprului.

"Statele Unite, care trec cu vederea şi chiar încurajează demersurile duo-ului cipriot-grec care ameninţă pacea şi stabilitatea în estul Mediteranei, vor duce, prin acest pas, la o cursă a înarmării pe insulă", a declarat Erdogan.

"Vom sta deoparte? Nu putem", a spus el, adăugând că Turcia are deja 40.000 de soldaţi pe insulă şi că îi va întări cu arme terestre, navale şi aeriene, muniţii şi vehicule, a precizat Erdogan.

"Toată lumea trebuie să ştie că acest ultim pas nu va rămâne fără răspuns şi că vor fi luate toate măsurile de precauţie pentru securitatea ciprioţilor turci", a spus Erdogan.

Ciprul a fost divizat în urma unei invazii turceşti din 1974, declanşată de o scurtă lovitură de stat de inspiraţie greacă. De atunci, Ciprul este condus în sud de o administraţie cipriotă greacă pe care Ankara nu o recunoaşte.

Statul turc separatist din partea de nord a insulei divizate este recunoscut doar de Ankara.