Turcia invadează nordul Irakului cu o operaţiune împotriva militanţilor kurzi
alte articole
Turcia a lansat o operaţiune transfrontalieră împotriva militanţilor kurzi într-o regiune montană nordică a Irakului, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.
Ministerul Apărării al Turciei a confirmat faptul că armata turcă a lansat luni un bombardament cu foc de artilerie şi lovituri aeriene înainte ca forţele terestre să pătrundă în nordul Irakului pentru a “demola peşteri şi adăposturi folosite de grupuri teroriste şi pentru a elimina terorişti” – referire la Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) care este interzis în Turcia.
“Operaţiunea, cu sprijinul elicopterelor noastre de atac continuă conform planului”, a mai susţinut declaraţia. Deşi în trecut au avut loc deseori bombardamente transfrontaliere, Turcia a trimis rareori trupe terestre în Irak.
În decembrie 2015 – când Turcia, susţinând că este implicată în operaţiuni anti-ISIS şi operaţiuni generale de combatere a rebelilor, a intrat în Irak cu o forţă terestră masivă – premierul irakian de la acea vreme, Haidar Abadi, a cerut Ankarei să nu mai încalce suveranitatea irakiană, creându-se un impas care s-a dovedit a fi foarte stânjenitor pentru Bagdad.
Nu numai că Turciei nu i-a fost jenă să încalce în mod regulat suveranitatea Irakului şi a Siriei pentru a “lupta împotriva teroriştilor”, dar deseori s-a lăudat şi a publicat imagini video cu incursiunile respective.
Citând Ministerul turc al Apărării, Reuters a notat că operaţiunea a vizat regiunea irakiană Hakurk, situată la mică distanţă de cel mai sudic punct al Turciei, care se învecinează de asemenea şi cu Iran. Grupul militant PKK are baza în nordul Irakului, în special în regiunea Qandil, la sud de Hakurk.
Un material video publicat de ministerul turc a arătat cum elicoptere au plasat la sol echipe de comando într-o regiune montană. De asemenea, ministerul a distribuit fotografii cu proiectile lansate de obuziere şi soldaţi căţăraţi pe stânci monitorizând zona cu puşti cu lunetă.
În ceea ce priveşte Siria, Turcia şi-a deteriorat recent relaţiile cu SUA din cauza sprijinului acordat de americani Forţelor Democrate Siriene (SDF), alcătuite în principal din luptători YPG (Unităţile de Apărare a Poporului), pe care Ankara îi consideră o extensie a PKK.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a condamnat în repetate rânduri ceea ce consideră a fi suport american acordat unui grup terorist interzis. În acelaşi timp, în ultimii ani, oficiali americani au declarat că ascensiunea grupului jihadist ISIS (cunoscut şi sub numele de Statul Islamic) a fost provocată de sprijinul binecunoscut şi activ dat de Turcia jihadiştilor din nordul Siriei.