Turcan: Aproape 90.000 de dosare de pensie au fost reevaluate în vederea recalculării

Raluca Turcan
Raluca Turcan (Epoch Times România)

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a anunţat vineri că aproape 90.000 de dosare de pensie au fost reevaluate în vederea recalculării drepturilor beneficiarilor.

Merită însă precizat că numărul total al dosarelor care vor trebui să intre în reevaluare şi recalculare se ridică la aproximativ cinci milioane.

"Astăzi am avut bucuria, alături de colegii mei, să facem centralizarea la nivel naţional a numărului total de dosare intrate în evaluare pentru recalcularea tuturor dosarelor de pensii şi am ajuns la 89.900 de dosare deja evaluate în toate casele de pensii în doar o săptămână. Acestea sunt fapte, nu poveşti", a declarat Turcan, citată de Agerpres.

Totodată, liberala s-a declarat nemulţumită de faptul că, deşi cadrul legal există, procesul de reevaluare şi recalculare a pensiilor nu a început în 2019.

"Ştim cu toţii că în România s-a vorbit de ani de zile despre inechităţile din sistemul public de pensii, despre necesitatea recalculării pensiilor pe bază de contributivitate şi majorări de pensii, de cele mai multe ori nespunându-se care este sursa de finanţare. Ca atare, împreună cu Casa Naţională de Pensii şi astăzi împreună cu Casa Judeţeană de Pensii Botoşani am făcut deja câţiva paşi extrem de importanţi pentru evaluarea şi recalcularea tuturor pensiilor din România, adică pentru cinci milioane de pensionari. Acest proces putea fi început, pentru că există baza legală din iulie 2019. N-a fost început. L-am demarat cu resursele limitate pe care le-am găsit la Casa Naţională de Pensii şi la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, implicit şi în teritoriu, cu personal subdimensionat, cu întârzieri uriaşe, fără echipamente performante sau softuri funcţionale", a declarat Raluca Turcan.

Nu în ultimul rând, ministrul Muncii a precizat că există mici decalaje în ceea ce priveşte stabilirea drepturilor de pensie pentru noii beneficiari.

"Cu resurse limitate, într-un stadiu de funcţionalitate destul de redus, am reuşit într-o perioadă record să ajungem, la Casa Naţională de Pensii, la doar aproximativ 100 de dosare restante la calculare, adică cu 45 de zile depăşite pentru întocmirea unui dosar de pensie, şi 3.000 de dosare cu termen depăşit pe pensii internaţionale, în condiţiile în care, când am păşit în minister, restanţa sau întârzierile erau de 6.000 de dosare, adică 6.000 de oameni care aşteaptă să aibă pensiile internaţionale plătite", a concluzionat ministrul.