Tunuri cu apă împotriva docherilor italieni în grevă în portul Trieste [video]

Continuă protestul portuarilor din Trieste împotriva obligativităţii permisului verde la locul de muncă.
Triest, Italia
Triest, Italia (byoblu.com)

De la Milano la Genova şi Palermo, italienii spun "NU" obligativităţii paşaportului obligatoriu la locul de muncă, fiindu-le încălcate drepturile constituţionale.

Intrarea în vigoare a permisului verde obligatoriu pentru accesul la locurile de muncă din 15 octombrie este dată marcată cu roşu în calendar. Mobilizarea docherilor din Trieste, care ameninţă cu blocarea totală a activităţilor dacă această măsură nu este anulată, riscă să se repete în porturile din Genova şi Gioia Tauro. Dacă nu se va ridica obligaţia de eliberare a permisului verde pentru toată lumea, atunci, promit muncitorii din Trieste, portul va rămâne blocat.

Şi acest lucru s-a întâmplat. Flacăra speranţei a fost reaprinsă la Trieste începând de vineri, 15 octombrie, împotriva măsurilor tehnico-sanitare: există o urgenţă care poate pune în pericol viaţa şi, pentru a garanta siguranţa vieţii într-o situaţie de urgenţă, greviştii au acţionat în acest sens.

Şi alte oraşe portuare, inclusiv Genova - al doilea port ca mărime din Mediterană, un oraş cu o puternică tradiţie de protest a muncitorilor - se implică în aceste greve.

Trieste, tunuri cu apă împotriva docherilor în grevă

Ceea ce se întâmplă în Trieste, Italia, în aceste ore este opera unui stat totalitar a cărui mască a căzut. „Regele este gol!", afirmă jurnaliştii care arată realitatea din spatele protestelor docherilor, cărora li s-au alăturat familii cu copii, bătrâni, studenţi, elevi de licee. Ceea ce se întâmplă în Trieste nu are nimic de-a face cu stăpânirea pandemiei, ci este un atac fără precedent la democraţie, la drepturile lucrătorilor, la dreptul sacrosanct al oamenilor de a-şi exprima dezacordul.

Sindicatele sunt de acord cu evacuarea forţată a muncitorilor care protestează pentru dreptul la muncă şi cu cristalizarea noului regim impus inclusiv cu ruperea tuturor barierelor posibile între putere şi muncitori.

Pe cât de emblematică, pe atât de dramatică, este îmbrăţişarea (la propiu, publică) dintre premierul italian Mario Draghi şi sindicalistul Maurizio Landini, secretar general al CGIL, care marchează parteneriatul dintre cei care ar fi trebuit să îi protejeze pe acei muncitori şi cei care le răpesc orice drept.

Docherii italieni din portul Trieste devin simbolul protestelor pacifiste împotriva permisului verde, obligatoriu pentru accesul la locurile de muncă.

Luni dimineaţă, la ora locală 8, primarul oraşului Trieste dă ordin de evacuare. Poliţia atacă cetăţenii şi docherii care stau pe jos, în mod paşnic, cu tunuri de apă şi bastoane.

Primarul din Triest dă ordin de atac
Primarul din Triest dă ordin de atac (captură video Youtube)

Docherii în timp ce se roagă, înainte de atacul poliţiei
Docherii în timp ce se roagă, înainte de atacul poliţiei (captură video Youtube)

(captură video Youtube)

Imaginile care vin din Trieste nu aparţin Italiei pe care o cunoaştem. Panică, anxietate, frică, o persoană rănită în urma atacului poliţiei. "Ne rugam, eram paşnici. Oameni ca mine au fost loviţi cu apă", spune o doamnă reporterilor (video).

(captură video Youtube)

Imaginile sunt şocante. Italienii sunt consternaţi de violenţa din partea statului. "Au lovit oameni neînarmaţi. Statul nu mai există", afirmă aceştia.

Grevele se extind în Italia

Proteste în portul Genova: Gateway Etiopia a încetat să mai funcţioneze. Video aici.

A fost blocat portul Ravena. Video aici.

Continuă, de asemenea, protestul portuarilor din Trieste - care s-au transferat în piaţa din faţa Palatului Guvernului din oraş - împotriva obligativităţii permisului verde la locul de muncă. Stefano Puzzer, coordonatorul lucrătorilor portuari, a ieşit în piaţă pentru a anunţa ultimele noutăţi. Puzzer a fost primit de prefect, care a cerut o întâlnire cu reprezentanţii Guvernului în termen de trei zile. Mingea este acum în terenul instituţiilor.

Între timp, în ajutorul docherilor sosesc sute de persoane din toată Italia care se vor alătura locuitorilor din Trieste, prezenţi deja în piaţă.

Mai multe informaţii: SPECIALE TRIESTE - Violenza di Stato contro i lavoratori

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe