Trump dat în judecată pentru blocarea criticilor pe Twitter
alte articole
Şapte membri ai Knight First Amendment Institute din Universitatea Columbia, New York, care aparent au fost blocaţi de preşedintele american Donald Trump după ce l-au criticat, au intentat, marţi, un proces împotriva acestuia la un tribunal federal din Manhattan, New York City.
Reclamanţii cer unui judecător să îi oprească pe Trump şi echipa sa media să blocheze criticile pe contul său personal de Twitter – @realDonaldTrump – care are 33 milioane de abonaţi, cu 14 milioane mai mulţi decât contul oficial al preşedintelui american – @POTUS – şi cu 19 milioane mai mulţi decât contul oficial al Casei Albe – @WhiteHouse.
De asemenea, reclamanţii susţin că Trump impune o restricţie neconstituţională asupra capacităţii criticilor de a participa la un forum public. Ei mai susţin că accesul este limitat de declaraţiile pe care administraţia SUA le-a făcut deja publice şi că blocajul subminează posibilitatea de a trimite petiţii administraţiei în vederea “corectării nedreptăţilor”.
Cazul ridică întrebări în legătură cu modul în care se poate interpreta şi aplica Constituţia SUA în era mass mediei sociale.
“Contul @realDonaldTrump este un fel de primărie digitală în care preşedintele şi consilierii săi folosesc funcţia tweet pentru a comunica ştiri şi informaţii publicului, şi unde cititorii folosesc funcţia reply pentru a răspunde preşedintelui şi consilierilor şi pentru a schimba puncte de vedere”, potrivit documentelor înregistrate pentru acest proces.
În instanţă sunt acuzaţi Sean Spicer, secretar de presă al Casei Albe, şi Dan Scavino, director al social media la Casa Albă.
O nouă frontieră legală
Jameel Jaffer, director al Knight First Amendment Institute, a susţinut că zeci de persoane şi-au exprimat sprijinul după ce organizaţia a declarat Casei Albe, în urmă cu trei săptămâni, că nu era permis să blocheze persoane fizice, ca ele să nu se adreseze pe contul de Twitter al preşedintelui.
“Este corect să spunem că este vorba de o nouă frontieră”, a afirmat Jaffer. “Principiul Primului Amendament este bine stabilit, dar aplicabilitatea principiului în acest context nu este o problemă care a ajuns la tribunale de multe ori”.
Neil Richards, profesor la Facultatea de Drept a Universităţii din Washington, specializat în teoria Primului Amendament, a declarat website-ului de ştiri Wired că este complicat să determini dacă contul de Twitter al preşedintelui Trump este un forum public.
“În acest punct, legea este încâlcită deoarece încearcă să împiedice administraţia să discrimineze cetăţenii care se adresează pe străzi publice şi în parcuri, dar în acelaşi timp încearcă să lupte împotriva necesităţii de a transforma totul într-un forum public”, a adăugat el.
Unii utilizatori blocaţi
Philip Cohen, profesor de sociologie la Universitatea din Maryland, a fost blocat pe contul de Twitter al preşedintelui după ce l-a numit pe acesta “corupt, incompetent şi autoritar”.
Holly Figueroa, un organizator politic naţional şi un textier, a fost blocat în 28 mai după ce a postat o imagine a Papei Francisc care se uita cu scepticism înspre Trump, împreună cu declaraţia: “Cam aşa vă vede întreaga lume”, conform documentelor depuse la tribunal.
Mesajele pe Twitter – declaraţii oficiale
Agenţiile şi tribunalele federale tratează mesajele postate de Trump pe Twitter ca declaraţii oficiale iar Administraţia Arhivelor Naţionale a sfătuit Casa Albă că mesajele de pe Twitter (tweet-uri) trebuie să fie menţinute sub acoperirea legii Presidential Records Act.
Un judecător federal din Washington, D.C. a decis recent că, de fapt, contul de Facebook al unui oficial local este un forum public pe baza Primului Amendament, dar instanţele superioare încă nu au abordat problema, a declarat Jaffer.
Scepticii susţin că, de fapt, contul lui Trump este personal şi nu oficial, şi că preşedintele american are dreptul de a bloca persoanele pe care le consideră troli sau opozanţi.
Dawn Dearden, purtătoare de cuvânt pentru avocaţii administraţiei SUA, a refuzat să comenteze.