Trump critică decizia unui tribunal american de blocare a ordinului revizuit privind călătoriile în SUA
alte articole
Judecătorul districtual hawaiian Derrick Watson a anunţat decizia de a bloca ordinul revizuit al lui Trump privind călătoriile în SUA, miercuri seară, cu câteva ore înainte ca ordinul să intre în vigoare, susţinând că a descoperit eventuale argumente ca ordinul să fie considerat neconstituţional şi că acesta va provoca “pagube ireparabile” statului american Hawaii şi locuitorilor săi.
Ordinul executiv urmăreşte ca, temporar, să oprească accesul în SUA al refugiaţilor şi cetăţenilor din şase ţări predominant musulmane. Ordinul urma să intre în vigoare joi.
“Aceasta este în opinia multora o exagerare judiciară fără precedent”, a declarat Trump după anunţarea deciziei, unei mulţimi de oameni prezente la un miting în Nashville, Tennessee. El a adăugat că suspendarea ordinului revizuit de oprire a teroriştilor să pătrundă în ţară “ne face să arătăm slabi”.
Trump a promis că va lupta împotriva deciziei judecătorului din Hawaii şi că va merge până la Curtea Supremă, dacă este necesar. “Vom câştiga” bătălia legală, a declarat preşedintele american susţinătorilor săi.
“Constituţia oferă preşedintelui puterea de a suspenda imigraţia atunci când consideră că acest lucru este în interesul naţional al ţării noastre”, a precizat Trump.
Ordinul suspendat semnat în 6 martie este o variantă revizuită a unui ordin anterior emis de Trump în 27 ianuarie, care interzicea temporar intrarea pe teritoriul SUA a cetăţenilor din şapte ţări majoritar musulmane pentru o perioadă de 90 de zile - Iran, Siria, Sudan, Somalia, Libia, Irak şi Yemen. Ordinul revizuit elimină de pe listă Irakul.
Ordinul revizuit suspendă, de asemenea, programul de refugiaţi al SUA pentru 120 de zile, dar nu include suspendarea intrării în ţară pe termen nelimitat a refugiaţilor sirieni, care era prevăzută în varianta anterioară. În plus, cetăţenilor din cele şase ţări vizate care deţin vize valabile, acordate anterior ordinului, li se vor onora vizele.
Judecătorul hawaiian, care a fost numit de fostul preşedinte american Barack Obama, a fost foarte critic în privinţa ordinului revizuit, susţinând că acesta se bazează pe “dovezi îndoielnice care susţin motivaţia guvernamentală privind securitatea naţională”.
El a mai precizat că argumentul statului Hawaii – şi anume, că ordinul are la bază criterii religioase, ceea ce reprezintă o încălcare a Primului Amendament al Constituţiei americane – va rezista probabil în instanţă.
Un observator obiectiv “ar concluziona că Ordinul Executiv a fost emis cu scopul de a defavoriza o anumită religie”, a scris Watson, adăugând că vizarea celor şase ţări din Orientul Mijlociu şi Africa “vizează de asemenea şi Islamul” deoarece musulmanii reprezintă procente de 90,7 şi 99,8% în cadrul populaţiilor ţărilor respective.
Judecătorul a notat că administraţia Trump a redactat în mod explicit acţiunile propuse privind imigraţia într-un limbaj religios şi a citat un interviu din martie 2016 în care preşedintele american a declarat: “Cred că Islamul ne urăşte”.
Hawaii nu este singurul stat american care încearcă să blocheze ordinul de călătorie. Cel puţin 6 state americane au contestat în instanţă ordinul revizuit.
De asemenea, tribunalele din statele Maryland şi Washington au ascultat miercuri argumentele prezentate împotriva ordinului şi urmează să decidă dacă ordinul ar trebui să îşi urmeze cursul sau să fie blocat.