Trump amână tarifele impuse Chinei cu două săptămâni

Preşedintele american Donald Trump (st) şi omologul său chinez Xi Jinping se întâlnesc la summitul G20 din Osaka, Japonia
Preşedintele american Donald Trump (st) şi omologul său chinez Xi Jinping se întâlnesc la summitul G20 din Osaka, Japonia (Brendan Smialowski/AFP/Getty Images)

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat miercuri că Statele Unite au acceptat să întârzie majorarea tarifelor la importurile chinezeşti în valoare de 250 de miliarde USD, de la 1 la 15 octombrie, „ca un gest de bunăvoinţă”.

Trump a declarat că amânarea a venit „la cererea vicepremierului Chinei, Liu He, şi datorită faptului că Republica Populară Chineză va sărbători 70 de ani.”

Tarifele ar urma să crească la 30% de la 25%.

Ministerul de Finanţe al Chinei a anuţat miercuri că ridică tarifele la 16 tipuri de bunuri exportate de SUA înainte de a reîncepe negocierile cu administraţia Trump.

Oficiali ai Chinei se vor întâlni cu omologii lor americani la jumătatea lunii septembrie la Washington, înainte de a avea loc reuniunile la nivel de ministru la începutul lunii octombrie în capitala Statelor Unite, în care sunt implicaţi vicepremierul chinez Liu He, reprezentantul comerţului american Robert Lighthizer şi secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin.

Întârzierea este considerată o şansa acordată de administraţia Trump pentru o nouă rundă de negocieri care să aibă loc înainte de intrarea tarifelor.

Atât administraţia americană, cât şi regimul chinez se tem că un război economic total poate duce la o criză majoră de proporţii incalculabile, care va afecta întregul sistem financiar internaţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie