Tribunalul Bucureşti îi "ceartă" pe cei care sunt revoltaţi de decizia care a îngropat dosarul "10 August"

Intrare în forţă a trupelor de jandarmi, Piaţa Victoriei, 10 august 2018.
Intrare în forţă a trupelor de jandarmi, Piaţa Victoriei, 10 august 2018. (Epoch Times România)

Şefa Biroului de Informare şi Relaţii Publice a Tribunalului Bucureşti, judecătoarea Mihaela Laura Radu, a transmis, miercuri, că Hotărârea judecătorească de respingere a redeschiderii dosarului "10 August" a fost adoptată pe baza dispoziţiilor legale incidente cauzei şi nu pe bază de emoţii şi sentimente.

“Pentru corecta informare a cetăţenilor, faţă de reacţiile exprimate în spaţiul public cu referire la hotărârea judecătorească pronunţată de Tribunalul Bucureşti în dosarul nr.26704/3/2020, Biroul de Informare şi Relaţii Publice al Tribunalului Bucureşti formulează următoarele precizări: În pronunţarea soluţiilor judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii, în conformitate cu art. 124 alin. 3 din Constituţia României. Hotărârea judecătorească este adoptată pe baza dispoziţiilor legale incidente cauzei şi pe baza probatoriului administrat pe parcursul fazelor procesuale specifice, nu pe bază de emoţii şi sentimente”, se arată într-un comunicat de presă publicat pe portalul Tribunalului.

În documentul citat se precizează că, văzând că reacţiile privind respectiva decizie vin preponderent din partea reprezentanţilor puterilor legislativă şi executivă, Tribunalul Bucureşti le solicită acestora să respecte separarea puterilor în stat.

“Constatând că reacţiile manifestate provin preponderent din partea reprezentanţilor puterilor legislativă şi executivă, Tribunalul Bucureşti reaminteşte dispoziţiile constituţionale conform cărora în statul de drept şi în democraţie cele 3 puteri ale statului: legislativă, executivă şi judecătorească sunt separate şi în echilibru, colaborează şi se respectă reciproc, independent dacă soluţiile adoptate de fiecare dintre acestea sunt sau nu în acord cu aşteptările exponenţilor lor”, afirmă comunicatul.

În încheierea documentului menţionat, se mai subliniază faptul că “discursul public la adresa hotărârilor judecătoreşti pronunţate trebuie să fie caracterizat de echidistanţă, pentru că numai respectând ordinea de drept şi hotărârile judecătoreşti se va restabili echilibrul social încălcat”.

Reamintim că decizia Tribunalului Bucureşti de a respinge solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul "10 august" a stârnit nemulţumire şi indignare în rândul opiniei publice, dar şi din partea politicienilor, cu atât mai mult cu cât decizia este definitivă.

Premierul Florin Cîţu a declarat că este “dezamăgit” de decizia magistraţilor şi i-a cerut ministrului Justiţiei, Stelian Ion, să găsească soluţii pentru continuarea dosarului 10 August, adăugând că “mai sunt căi” de a-i trage la răspundere pe cei vinovaţi de violenţele de la protestul din 2018.

”Vă daţi seama că sunt dezamăgit, dar nu ne vom opri să încercăm să vedem cum găsim soluţii ca vinovaţii să plătească. Nu ne vom opri. Asta vom face. Am discutat ieri cu ministrul Justiţiei şi vom merge înainte. Să vedem, mai sunt căi. Cu siguranţă, în continuare încercăm să rezolvăm problema”, a declarat Cîţu.

La rândul lor, mai multe asociaţii civice, printre care Comunitatea Declic, alături de Corupţia Ucide, Evoluţie în Instituţie, Rezistenţa, Reset Iaşi etc. contestă decizia de clasare definitivă a dosarului "10 August" şi anunţă că vor sprijini deschiderea unui proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). De asemenea, reprezentanţii grupurilor civice anunţă că se vor strânge, miercuri, 3 martie, de la ora 18:00, în faţa Tribunalului Bucureşti, cu mesajul ”Ruşine, Justiţia Română! Ne vedem la CEDO”.