Trei medici trimişi în judecată pentru că ar fi luat mită de la peste 300 de pacienţi

Mită
Mită (Epoch Times România)

După scandalul operaţiilor estetice de la Spitalul de Arşi din Capitală şi al reţetelor false de la Institutul Oncologic Fundeni, noi acuzaţii de corupţie vin să zguduie sistemul medical. Parchetul a trimis în judecată trei medici din Caraş-Severin, printre care şi şeful Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin, Sebastian Telbis, sub acuzaţia că ar fi luat mită de la peste 300 de pacienţi, cărora le-au eliberat ilegal decizii de pensionare pentru grad de invaliditate.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, citat de Agerpres, Sebastian Telbis este acuzat de săvârşirea a 291 infracţiuni de luare de mită în timp ce medicii Ioan Dorel Ungur şi Octavian Ioan Cenda de 8 infracţiuni şi respectiv 4 infracţiuni de luare de mită.

Conform anchetatorilor Sebastian Telbis, medic expert al asigurărilor sociale, angajat al Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin), Ioan Dorel Ungur (medic al Biroului de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă din cadrul Casei Judeţene de Pensii Caraş Severin) şi Octavian Cenda (medic expert al asigurărilor sociale, angajat al Biroului de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă din cadrul Casei Judeţene de Pensii Caraş Severin) au primit sume de bani şi alte foloase materiale de la diverşi pacienţi, pentru a le elibera acestora decizii medicale în vederea obţinerii sau a prelungirii deciziei de pensionare pentru grad de invaliditate.

Pentru a extorca bani de la pacienţi, medicii le sugerau acestora că, dacă nu le dau bani, vor fi trimişi pentru investigaţii medicale suplimentare costisitoare în urma cărora ar putea chiar să-şi piardă dreptul la pensie.

În acest fel, medicii au reuşit să implementeze un adevărat sistem al adeverinţelor medicale contra cost, deciziile fiind semnate înainte ca pacienţii să intre pe uşa cabinetelor, pregătiţi să-i remunereze pe medici.

Avere din mită de la pacienţi

În urma percheziţiilor, anchetatorii au descoperit în locuinţa şi cabinetele medicale ale lui Telbis sume considerabile de bani în lei şi valută (107.915 euro, 480 lire sterline, 4.120 USD şi 52.644 lei), sume ce au fost confiscate. Anchetatorii au mai descoperit două carnete cec emise de o bancă din Austria, cu solduri de 137.178 euro, respectiv 41.041 euro.

Conform anchetatorilor, valoarea bunurilor dobândite de către medic, într-o perioadă de 5 ani înainte de săvârşirea infracţiunilor, depăşeşte în mod vădit veniturile obţinute de acesta în mod licit. În consecinţă, procurorii au instituit măsura confiscării extinse asupra bunurilor mobile şi imobile ale medicului Sebastian Telbis, constând în suma de 300.000 euro, 8 apartamente şi case, 8 terenuri, 4 garaje etc. în valoare totală de aproximativ 1.000.000 de euro.

De asemenea, a mai fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului şi asupra sumelor de 1.490 euro şi 2.925 lei ridicate în urma efectuării percheziţiei domiciliare efectuate la locuinţa lui Ioan Ungur, precum şi a sumelor de 200 de euro şi 800 de lei ridicate cu prilejul percheziţiei efectuate la cabinetul medical al medicului Octavian Cenda, mai informează Parchetul General.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne