Traian Băsescu: MAI este singura instituţie care poate da cifra exactă a populaţiei cu drept de vot
alte articole
Singura instituţie a statului român care poate furniza cifra exactă a cetăţenilor care au împlinit vârsta de 18 ani şi au drept de vot este MAI, a declarat marţi preşedintele suspendat Traian Băsescu. El a mai spus că INS doar stabileşte numărul populaţiei stabile de pe teritoriul României la un anumit moment.
"Nu există altă instituţie care să dea României cifra exactă a populaţiei care a împlinit vârsta de 18 ani decât MAE. Asta e tot. (...) Eu vă spun, ca om cu experienţă în stat, de unde se iau cifrele reale", a precizat Traian Băsescu.
El a subliniat că Institutul Naţional de Statistică stabileşte numărul populaţiei stabile de pe teritoriul României, la momentul la care a fost efectuat recensământul, fără însă a avea decesele şi persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani după aceea.
"INS în primul rând stabileşte numărul populaţiei stabile a României pe teritoriu. Nu numără şi ce e în străinătate, ce e în străinătate cu certitudine se ia din declaraţiile de la vecini sau nu se ia de la nimeni. Deci, ăsta este un aspect. Al doilea aspect este legat de moment. Vă mai aduceţi aminte când s-a făcut recensământul? Păi de pe 2 februarie anul trecut câte decese au fost şi câte intrări în vârsta majoratului? INS are o poză pentru momentul 2 februarie", a explicat Băsescu.
"Singura instituţie, şi asta nu v-o spun acum că îmi convine mie, dar singura instituţie care are evidenţa populaţiei majore din România la zi este MAI. Pentru că acolo se operează decesele, acolo se operează naşterile, împlinirea vârstei de 18 ani. Luaţi şi voi, spre exemplu, cifra dată pentru alegerile prezidenţiale din 2009, pentru alegerile locale din 2012, pentru acest referendum, tot timpul veţi vedea că există variaţii de câteva mii sau câteva zeci de mii în funcţie de numărul de decese sau de tineri care împlinesc vârsta de 18 ani", a mai precizat Traian Băsescu.
USL a anunţat marţi, prin Varujan Vosganian că CC trebuie să-şi fundamenteze decizia privind referendumul pe un cvorum care armonizează datele INS cu datele MAI, apreciind că o hotărâre a CC bazată pe un cvorum excesiv, respectiv pe "România ipotetică", şi nu pe "România reală", va adânci criza politică.