Timişoara intră în carantină. Fritz: "Cu o inimă grea, am tras astăzi frâna de urgenţă"

Dominic Fritz
Dominic Fritz (Facebook - Dominic Fritz)

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a anunţat, duminică, intrarea în carantină a oraşului de pe malul Begăi, inclusiv a 4 comune adiacente: Dumbrăviţa, Moşniţa Nouă, Ghiroda şi Giroc. Edilul a adăugat că decizia de carantinare a fost luată „cu inima grea”, dar că situaţia actuală privind cazurile de Covid-19 în Timişoara „e cea mai gravă de când a început pandemia”, aşa că dacă nu se intervine acum, „vom avea, din nou, un Paşte departe de unii de alţii”.

„Cu o inimă grea, am tras astăzi frâna de urgenţă. După ce am văzut cifrele, proiecţiile, rapoartele am votat pentru măsuri mai restrictive, adică pentru carantinarea zonei metropolitane, inclusiv Timişoara, începând cu noaptea de duminică spre luni. Am fost 30 din cei 38 prezenţi în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru această decizie. Nu sunt genul de politician care se ascunde în spatele unor comisii şi comitete. Sunt acel gen care-şi asumă hotărârile şi urmările lor; cu orice risc politic. Timişoara este municipiul cu cea mai mare rată de infectare în România. Fără măsuri mai restrictive mor oameni: doar azi noapte au mai murit 6. Şi vor suferi şi mai mulţi. Medicii spun că noua tulpină se răspândeşte foarte repede şi simptomele sunt mai severe, că spitalele sunt pline, că sunt din ce în ce mai mulţi bolnavi care au nevoie de oxigen de înaltă concentraţie. Situaţia e cea mai gravă de când a început pandemia. Dacă nu intervenim acum vom avea, din nou, un Paşte departe de unii de alţii”, a scris Fritz într-o postare pe Facebook.

Edilul mai transmite că înţelege frustrarea timişorenilor faţă de măsurile luate şi precizează că doar astfel Timişoara poate evita intrarea într-un scenariu pandemic cu consecinţe economice şi sociale mai grave. Fritz mai susţine că a discutat cu vicepremierul Dan Barna şi cu ministrul Claudiu Năsui pentru acordarea unui sprijin celor afectaţi de restricţii şi că a propus inclusiv o scutire din impozitul pe venit pentru luna în care oraşul este carantinat.

„Ştiu că e multă furie şi neîncredere. Că e un adevărat iad pentru copiii şcolari, pentru părinţi, pentru Horeca, pentru angajaţii din afara zonei metropolitane care trebuie să ajungă la lucru şi pentru antreprenori. Pentru toţi cei care vrem să ne bucurăm de primăvară şi de oamenii dragi. Dar după zile şi multe ore de studiat variante, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a ajuns la concluzia că doar aşa putem evita intrarea într-un scenariu pandemic cu consecinţe economice şi sociale şi mai rele. Pentru a suplimenta eforturile de control al pandemiei am discutat astăzi cu colonelul Valeriu Gheorghiţă, şeful Comitetului Naţional pentru Vaccinare, să primim mai multe doze de vaccin pentru Timişoara. Mi-a promis că se va întâmpla. Şi am discutat cu vicepremierul Dan Barna şi cu ministrul Claudiu Năsui pentru sprijin pentru toţi cei afectaţi de restricţii. Propun, printre altele, o scutire din impozitul pe venit pentru luna în care o localitate este în carantină. Ţinta noastră e să scădem rata de infectare sub media naţională. Eu, la fel ca noi toţi, vreau să ieşim cât mai repede din acest coşmar. Sunt sigur că e posibil dacă ne mobilizăm cu maximă responsabilitate pentru acest scop”, a mai scris primarul Timişoarei pe platforma de socializare.

Totodată, oficialul îi avertizează pe cei care încearcă „să extragă capital politic” din acest moment dificil, să nu se joace cu vieţile oamenilor.

„Sunt mai mulţi care încearcă să extragă capital politic din acest moment dificil pentru Timişoara. Îi avertizez să nu se joace cu vieţile oamenilor şi le cer să înceteze să transmită mesaje care ar putea duce la nerespectarea măsurilor recomandate unanim de medici şi adoptate azi de CJSU. Iar nerespectarea acestor măsuri o vom plăti toţi, fie într-o carantină de şi mai lungă durată, fie în vieţi omeneşti. Problema cea mai mare este că nimeni nu mai vorbeşte despre pandemie la vârful statului român. Distanţa între ce este în stradă, între discursul politic şi ce se întâmplă în spitale nu a fost niciodată mai mare. Din păcate am văzut multe vieţi pierdute din cauza unor jocuri politice de moment. Nu vreau să se întâmple acelaşi lucru în mandatul meu de primar al Timişoarei. Avem nevoie de o nouă dezbatere naţională despre gestionarea acestei pandemii. Necesitatea carantinării Timişoarei trebuie să fie un semnal de alarmă pentru toţi”, a conchis primarul Dominic Fritz.

Măsurile luate de Consiliul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru perioada de carantină în Timişoara

Timişoara şi cele patru comune adiacente menţionate anterior vor fi în carantină timp de 14 zile, timp în care populaţia este chemată să respecte o serie de restricţii.

"Având în vedere situaţia deosebit de gravă prin care trece acum sistemul local de sănătate, facem apel la populaţie să respecte cu stricteţe noile măsuri impuse, astfel încât, în cel mai scurt timp, rata persoanelor infectate să înceapă să scadă", a transmis CJSU Timiş.

Redăm în continuare măsurile impuse de CJSU Timiş privind carantinarea Timişoarei şi comunelor Dumbrăviţa, Moşniţa Nouă, Ghiroda şi Giroc:

”Pentru persoanele cu vârstă de peste 65 de ani în intervalul 10,00-13,00, iar pentru persoanele cu vârsta mai mică de 65 de ani în intervalele orare 6,00-10,00, respectiv 13,00-20,00;

- pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;

- deplasările scurte pentru sporturi individuale precum şi pentru nevoile animalelor de companie/domestice;

- donare de sânge la centrele de transfuzie sânge în scop umanitar sau de voluntariat;

- pentru realizarea de activităţi agricole şi pentru comercializarea de produse agroalimentare;

- îngrijirea sau administrarea unei proprietăţi din altă localitate, eliberarea de documente necesare pentru obţinerea unor drepturi;

- susţinerea examenelor pentru obţinerea permisului de conducere cu prezentarea rezultatului negativ al testului pentru SARS cov2, efectuat cu maxim 48 de ore înainte sau a certificatului de vaccinare inclusiv a rapelului;

- participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;

- pentru achiziţia, service-ul, efectuarea ITP sau alte operaţiuni de întreţinere a vehiculelor, activităţi care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu, cu prezentarea unui document justificativ;

- alte motive justificative precum: îngrijirea/însoţirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau persoane aflate în întreţinere, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.

Intrarea şi ieşirea în/din zona carantinată este interzisă, cu câteva excepţii: cei care aprovizionează zona cu mâncare şi alte bunuri, cei care lucrează în această zonă şi nu îşi pot desfăşura activitatea la distanţă.

Se limitează programul de lucru cu publicul al operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare şi nealimentare până la ora 20,00, cu excepţia farmaciilor şi a staţiilor de distribuţie carburant care pot avea program non-stop.

Se limitează numărul de persoane în incinta magazinelor/ supermagazinelor/ hipermagazinelor la maximum 30% din capacitate, cu respectarea normelor de distanţare fizică.

Restaurantele, barurile, sălile de sport şi sălile de jocuri de noroc vor fi închise pe perioada carantinei. Spectacolele şi alte evenimente nu pot să aibă loc.

Începând cu următorul weekend, centrele comerciale îşi vor suspenda activitatea în zilele de sâmbătă şi duminică, cu excepţia celor care vând alimente şi medicamente".