Terheş explică contestaţia sa la CCR: USR şi Lasconi au comis o potenţială fraudă, care poate schimba ordinea finaliştilor din primul tur
Cristian Terheş, candidat la alegerile prezidenţiale, a explicat, joi, declarat într-o conferinţă de presă, în ce a constat contestaţia sa la CCR privind anularea rezultatelor primului tur de scrutin la prezidenţiale.
“Reprezentanţi ai USR şi dna Elena Lasconi, în persoană, prin acţiunile pe care le-au întreprins, contrare legii, au condus la fraudarea alegerilor şi distorsionarea rezultatului primului tur de scrutin”, a precizat Terheş.
Mai exact, Terheş a susţinut că atât Lasconi, cât şi acei reprezentanţi ai USR ar fi continuat campania, ilegal, solicitând românilor din vestul Europei, şi apoi celor din SUA, Canada, să voteze pentru ea.
“Este ilegal. Diferenţa dintre al doilea clasat şi al treilea clasat este de 2.740 de voturi, ori în momentul în care tu continui să faci campanie, ilegal, rezultatul alegerilor este viciat. La final, când s-a întocmit procesul verbal, voturile respective au fost alocate doamnei Lasconi. Acesta bănuiesc că o fi motivul principal pentru care se solicită reverificarea şi renumărarea, pentru că am dovedit cu procese verbale că rezultatul, când a fost trecut pe procesul verbal, a fost corectat. Pe cale de consecinţă, rezultatul oficial introdus în sistemul STS a fost un rezultat viciat”, a continuat el, citat de News.ro.
De asemenea, Terheş a adresat şi problema criticilor că STS ar fi mutat voturi:
“Nu se susţine, cel puţin în cazul acesta. Dovada pe care eu am făcut-o nu e că STS a mutat voturi, ci cei din secţia respectivă au mutat voturi de la Ludovic Orban la Elena Lasconi şi am probat lucrul acesta”.
În ceea ce priveşte anularea voturilor, Terheş este de părere că există sute de mii de voturi, trecute ca fiind anulate, care vor urma să fie reverificate.
“CCR a luat decizia în baza faptului că este garantul respectării Constituţiei. USR şi Elena Lasconi au comis o potenţială fraudă, care poate să schimbe ordinea finaliştilor din primul tur de scrutin. În condiţiile acestea, dacă se va dovedi la final, în urma reexaminării, reverificării şi renumărării voturilor, că toate dovezile pe care le-am prezentat conduc la concluzia că doamna Lasconi ar avea mai puţine voturi decât are, legea prevede că rezultatele se anulează, iar turul 1 se reface. Pentru că nu poate CCR să spună că luăm voturi de aici, le mutăm dincolo şi intră ăla de pe locul trei sau de pe locul 6 pe locul 2”, a continuat Terheş.
Totodată, el a negat că, prin cererea sa, ar dori eliminarea lui Călin Georgescu, din cursa pentru Cotroceni, precizând că în primul rând, legal nu este posibil acest lucru:
“Am fost acuzat că prin această cerere doresc eliminarea domnului Georgescu din cursa prezidenţială. Total fals”.
Reamintim că, joi, Curtea Constituţională a României (CCR) a decis să ceară Biroului Electoral Central renumărarea tuturor celor peste 9,4 milioane de voturi din primul tur al cursei pentru Cotroceni, hotărârea fiind luată în urma unei sesizări care viza anularea scrutinului. De asemenea, CCR a amânat decizia legată de confirmarea şi validarea rezultatului din primul tur.
CCR a primit miercuri două cereri de anulare a primului tur din partea lui Cristian Terheş, candidatul Partidului Naţional Conservator Român, care a obţinut 1,04% şi Sebastian Constantin Popescu, candidat din partea Partidului Noua Românie, care a obţinut 0,16% din totalul voturilor.