Tergiversarea dosarelor: Ce vrea să facă Stelian Ion să nu se mai repete cazul Sorina Pintea

Stelian Ion - gov.ro
Stelian Ion - gov.ro (Epoch Times România)

Deşi conform legii dosarele ar trebui să treacă în maxim două luni de camera preliminară, al cărei scop oficial este de a verifica rapid legalitatea probelor depuse la dosar, legalitatea trimiterilor în judecată etc, ea a devenit un loc unde dosare importante zac cu anii.

Un ultim exemplu de dosar care a stat în camera preliminară mult peste termenul legal de 60 de zile este cel al Sorinei Pintea, fost ministru PSD acuzat că a luat şpagă. Dosarul a stat aproape un an în camera preliminară, fiind plimbat de la Bucureşti la Maramureş. Şi acesta nu este un caz singular ci tinde să devină noua "normalitate". Dosarele importante: dosarul Mineriadei şi cel al Revoluţiei au stat câte 2 ani în această instanţă intermediară, iar dosarul de corupţie al lui Adrian Sârbu a fost tergiversat 2 ani. Mai mult, anul trecut, DNA arăta că 23 de trimiteri în judecată pentru diverse fapte de corupţie aşteptau în camera preliminară de peste un an, cu mult peste termenul legal de 2 luni.

Întrebat de Epoch Times ce are de gând să facă în această privinţă, căci camera preliminară pare să fi ajuns un mijloc de tergiversare a dosarelor, ministrul Justiţiei a declarat că ia în calcul să propună eliminarea ei, dar nu se poate hazarda în acest moment să arunce o soluţie ci va analiza împreună cu specialiştii.

"Într-o perioadă scurtă de timp voi veni şi cu propuneri de modificare a Codului Penal şi Codului de procedură penală. În principal am în vedere în această fază punerea în acord a legislaţiei cu deciziile CCR şi cu directivele europene. Însă o evaluare pe efectele aplicării acestor acte normative, o analiză este foarte importantă pentru a îmbunătăţi...

Cum să spun, punerea în acord este o chestiune esenţială, fără de care nu mai putem merge înainte cu nişte coduri care au foarte multe articole neconstituţionale, dar dincolo de asta, este o nevoie de îmbunatăţire a lor pentru că au trecut ani buni de când au intrat în vigoare şi putem trage nişte concluzii. De ceva vreme a fost în discuţie inclusiv ideea desfiinţării acestei instituţii a camerei preliminare şi va fi cu siguranţă repusă în discuţie această variantă. Cu argumente, au existat argumente în acest sens. Codul a fost gândit într-un anumit fel, avea o anumită logică însă s-a văzut că în practică ajungem la astfel de blocaje", a declarat Stelian Ion pentru Epoch Times.

Întrebat dacă va include eliminarea Camerei Preliminare în modificările Codurilor Penale, ministrul a răspuns:

"Voi analiza propunerile de desfiinţare a camerei preliminare - îmi amintesc că am participat la discuţii acum trei ani de zile când discutam de aceste lucruri şi unele chestiuni păreau bune, păreau elemente bune de avut în calcul. Pentru că nu am acum în faţă aceste legi şi nu le am astăzi în discuţie nu vreau să mă hazardez să arunc o soluţie aşa, la nimereală. Dar îmi amintesc de acele discuţii şi le voi relua din acel punct şi dacă vom considera că trebuie eliminată camera preliminară... vor participa la dezbatere şi specialişti practicieni de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte, teoreticieni şi da, sunt determinat să propun astfel de măsuri dacă ele vor fi o soluţie pentru deblocarea situaţiei", a declarat Stelian Ion într-un interviu acordat Epoch Times.

Interviul integral poate fi urmărit în materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne