Teodosie, despre cei care ar muri de COVID după pelerinaj: Dacă e momentul să plece, pleacă la Dumnezeu

Teodosie, arhiepiscopul Constanţei şi Tomisului
Teodosie, arhiepiscopul Constanţei şi Tomisului (cugetliber.ro)

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a făcut o serie de declaraţii controversate, duminică seara, în contextul scandalului creat în jurul pelerinajului organizat de Sf. Andrei. Concret, într-un interviu la postul Constanţa TV, Teodosie a afirmat printre altele că, dacă cineva care vine în pelerinaj va muri, măcar „a venit la sărbătoare şi pleacă la Dumnezeu”.

„Cine vine la sărbătoare, dacă acolo îi este momentul să plece din viaţa aceasta, pleacă la Dumnezeu, dar a venit la sărbătoare. A venit însetat cu sufletul după Dumnezeu. Noi nu îi chemăm cu forţa, îi invităm. Cine voieşte, este cuvântul Mântuitorului. Cine voieşte, să vină! Nu e obligat!”, a declarat Teodosie, întrebat ce crede despre eventualitatea ca vreunul dintre credincioşii veniţi în pelerinaj să se infecteze şi să moară.

În plus, întrebat despre cum se face pentru a ”împăca dreptul religios cu dreptul lumesc”, faţa bisericească a răspuns că ”fără hrană spirituală nu există sănătate publică”.

„Omul se îmbolnăveşte mai înainte înăuntru, în suflet. Dacă sufletul este înnegrit, trist, orice tristeţe aduce boală”, susţine Arhiepiscopul Tomisului. Nu în ultimul rând, Teodosie susţine că autorităţile exagerează când prezintă numărul de victime făcute de Covid-19, pentru a aduce frica în oameni.

”Referitor la cei peste 10.000 de morţi, statisticile arată că anul trecut au murit mai mulţi. Acum ştim şi noi. Din cei 10.000, nici jumătate nu au murit de Covid pentru că au fost boli asociate. Şi facem nişte exagerări ca să aducem frica. Păi frica aduce boala”, a susţinut arhiepiscopul Tomisului.

Reamintim că, recent, între autorităţile guvernamentale şi patriarhie au apărut tensiuni după ce câţiva enoriaşi au fost amendaţi de către forţele de ordine pentru că nu purtau mască de protecţie în biserică în timpul unei slujbe ţinute chiar de către Teodosie.

Faţa bisericească a protestat vehement într-o scrisoare adresată premierului, în care a mers până într-acolo încât a ameninţat cu proteste în stradă, acuzând o aşa-zisă “dictatură” şi exprimându-şi totodată nemulţumirea şi faţă de faptul că la pelerinajul anunţat pentru 30 noiembrie de Sfântul Andrei, nu este permis accesul credincioşilor din întreaga ţara, municipiul Constanţa fiind în carantină din 20 noiembrie.

Dacă iniţial Patriarhia Română, prin purtătorul său de cuvânt, a cerut autorităţilor guvernamentale să găsească “o soluţie” la situaţia creată, ulterior liderii clerului ortodox au revenit cu o scrisoare în care cer punctual premierului să facă “o excepţie” de la regulă şi să permită deschiderea porţilor zonei carantinate permiţând accesul enoriaşilor din întreaga ţara să vină în pelerinaj la Mânăstirea Peştera Sfântului Andrei. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne